Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Революционерката Мара Бунева е една от легендите на съпротивата на българите в Македония
Цветан Бакърджиев - 13 Януари 2004

На 13 януари 2003 г. от 10,00 часа в Националния исторически музей се извърши поклонение пред паметната плоча на Мара Бунева.


На 13 януари 2004 г. се извърши поклонение пред паметната плоча на Мара Бунева.
     На 13 януари 2004 г. от 10,00 часа в Националния исторически музей се извърши поклонение пред паметната плоча на Мара Бунева - една от легендите на съпротивата на българите в Македония след Ньойския договор.

     Тази година се навършват 75 години от саможертвата на Мара Бунева в защита на българщината в Македония.


     Мара Бунева е родена в Тетово през 1901 г. След години тя се премества да живее в София при брат си Борис, който е офицер в кавалерийската школа в София. Омъжва се за кавалерийския офицер Иван Хранков.

     През 1927 г. по повод голям процес срещу 19 македонски студенти, обвинени от сръбските власти в изповядване на българско самосъзнание, Мира Бунева се завръща в Скопие и се включва в дейността на ВМРО. Главно оръдие на антибългарската истерия по това време е Велимир Прелич, юрисконсулт в Скопското жупанство, още през турско време, участвал заедно с поробителите в жестокия терор над местното население.

     На 13 януари 1928 г. в Скопие Мара Бунева стреля във Велимир Прелич, преди охраната му да успее да се намеси. Поваля го с три куршума, после стреля в гърдите си. Притичалите полицаи я хващат и откарват в болница, където часове по-късно умира.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.