Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мистерията на кораба “Мари Селест” (част първа)
Цветан Бакърджиев - 8 Януари 2004

Търговският платноход “Дей Грация” срещнал близо до Азорските острови странен, като че ли блуждаещ кораб. Морето било напълно спокойно.


Нищо освен блуждаещия кораб на хоризонта!
     Това се случва през 1872 г. Търговският платноход “Дей Грация” срещнал близо до Азорските острови странен, като че ли блуждаещ кораб. Морето било напълно спокойно. Нищо освен кораба на хоризонта. А този кораб бил английската бригантина “Мари Селест”, която плувала бавно с напълно опънати платна.

     Когато платноходът стигнал до бригантината, моряците от “Дей Грация” скочили на палубата. За тяхно огромно учудване се оказало, че корабът е безлюден. Нямало съмнение обаче, че екипажът му го бил изоставил наскоро. На палубата още съхнело бельо, на масата имало чаши с топъл чай, а също лули, които още димели.

     На бригантината не липсвала нито една от спасителните лодки и моряците от “Дей Грация” започнали да оглеждат морето, за да видят някакво плуващо тяло или някаква друга следа, която да изясни съдбата на “Мари Селест”. Но морето било пусто и тихо.


Търговският платноход “Дей Грация” срещнал близо до Азорските острови странен, блуждаещ кораб.
     Вторият офицер на “Дей Грация” Оливър Дево по-късно дал показания, че всичко изглеждало така, като че ли екипажът е напуснал кораба в голяма паника.


     По време на пътуването капитанът на “Мари Селест” бил придружаван от съпругата и дъщеря си. Изглежда само те взели със себе си малко от личните си вещи. Липсвали също документите на кораба и хронометърът. Затова пък бил останал недокоснат товарът на “Мари Селест”. И то не какъв да е товар, а 1500 бъчви чист алкохол!

     Следователно не можело и дума да става, че корабът и екипажът му са станали жертва на пиратско нападение. Нито един порядъчен пират не би пренебрегнал такъв съблазнителен товар. На кораба нямало и следа от борба или бунт.

     С две думи, пълна загадка!




последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.