Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Каменната гора в аризонската пустиня (част втора)
Цветан Бакърджиев - 1 Март 2004

Вкаменените дървета придобивали различни свойства в процеса им на кристализиране. Молекулите на кремнеземата се превръщали в чист кварц, съставна част на повечето от каменните дървета.


По-голямата част от дърветата от Каменната гора в Аризона достигали височина от 30 м.
     По-голямата част от дърветата в Каменната гора достигали височина от 30 м., дебелината на отделни образци напречно била 1,8 м. Имало и истински дървета-гиганти, които достигали двойно по-големи размери. Повечето от тях били разчленени на парчета още преди да започне процесът на вкаменяването им.

     Вкаменените дървета придобивали различни свойства в процеса им на кристализиране. Там, където някои градивни материали отсъствали, молекулите на кремнеземата се превръщали в чист кварц, съставна част на повечето от каменните дървета. В резултат на кристализацията се образували най-различни видове полускъпоценни камъни - ахат, оникс и др.


Вкаменените дървета придобивали различни свойства в процеса им на кристализиране.
     Независимо от своя състав кристалите на кварца приемали формата на дървесни клетки, създавайки с времето точни каменни копия на дървесните структури, погребани на дълбочина 300 м.


     Те можели завинаги да останат така, ако не са били разместванията на земната кора - нещо, което се е случило преди около 65 млн. години. Така в тази част на Аризона се образувала прословутата Каменна гора.

     Плодородните равнини се превръщат в пустиня и кристализиралите останки се издигат на повърхността. Постепенно вятърът и дъждът унищожават слоя, с който са покрити вкаменените дървета и така Каменната гора вижда бял свят.



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.