Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Чудесата: Висящите градини на Семирамида (част първа)
Цветан Бакърджиев - 17 Декември 2003

Знаменитите висящи градини били създадени не от Семирамида и дори не по времето на нейното царуване. Те били построени по заповед на Навуходоносор II за неговата любима жена Амитис - мидийската принцеса.


Точното местоположение на градините не е известно.
     Вавилон бил първият град в историята на човечеството. Три знаменити съоръжения разнасяли славата му по света: Вавилонската кула, мощните крепостни стени около града и висящите градини на Семирамида. Легендата ги свързва с името на Семирамида, царицата на Асирия.

     Според преданието дъщерята на богинята Деркето Семирамида прекарвала живота си в пустинята сред ято гълъби. Видели я овчари и я дали на пазача на царските стада Симас, който я възпитал като родна дъщеря. Царският войвода Оан зърнал девойката и се оженил за нея.


Вавилон бил първият град в историята на човечеството.
     Семирамида станала царица. След смъртта на мъжа си тя станала наследница на престола и управлявала мирно държавата, а царският двор блестял с великолепието си. След много години Семирамида предала властта на сина си, превърнала се в гълъб и отлетяла от двореца. От тогава асирийците започнали да я почитат като богиня, а гълъбът станал за тях свещена птица.


     Знаменитите висящи градини обаче били създадени не от Семирамида и дори не по времето на нейното царуване. Те били построени по заповед на Навуходоносор II за неговата любима жена Амитис - мидийската принцеса.


Висящите градини на Семирамида представлявали първата ботаническа градина в света.
     Вавилонският цар Навуходоносор II, борейки се с главния си враг Асирия, чиито войски два пъти разрушавали столицата на Вавилонското царство, сключил военен съюз с Кнаксар, цар на Мидия. След победата над Асирия, двамата владетели разделили територията й помежду си.

     Военният съюз бил укрепен с женитбата на Навуходоносор II за дъщерята на мидийския цар. Прашният и шумен Вавилон, разположен върху гола пясъчна равнина, не радвал царицата, израсла в гористата и зелена Мидия. За да я утеши, Навуходоносор II заповядал да бъдат издигнати висящите градини. Столицата той превърнал в непристъпна крепост и живеел в неповторим разкош.



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

karolina
24 Nov, 2005 | 19:49

ma vie ako svetla kazva istinata verno vzemete nekvi merki we?
kvo e tva?


galia
05 Dec, 2004 | 16:26

ama vie ste iako zle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Svetla d. e absolutno prava.

Светла Дионисиева
02 Dec, 2004 | 21:33

Първо искам да кажа че първият град в историята на човечеството е Йерихон, след него са: Шумер, Акад, Мемфис (днешен Кайро), Библос и др. Вавилон е един от най-младите градове в Междуречието. Бил е известен с улицата на процесиите, кулата и градините. При това Семирамида е била потомка на цар и е управлявала САМО 4 години(810-806г. пр.Хр.).Давате погрешна информация. Моля вземете това предвид.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.