Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Карибско море откриха пиратското съкровище на Капитан Кид
Николай Атанасов - 14 Декември 2007
Знаменитият кораб Quedagh Merchant, пленен от пирата през 1698 г., бе открит край о-в Каталина в Доминиканската Реп.

"Капитан Кид в Ню Йорк", картина на Дж. Л. Г. Ферис.

Модел на пиратския кораб на Кид, "Adventure Galley"

Група подводни археолози от американския Уиниверситет на Индиана откри край о-в Каталина, край бреговете на Доминиканската република изчезналият кораб с най-голямата плячка в кариерата на знаменития английски пират, Капитан Кид (William “Captain” Kidd; ок. 1645-1701 г.), съобщава LiveScience.

В продължение на повече от 300 години търсачите на съкровища издирваха безуспешно плененият и впоследствие изоставен от Кид търговски кораб “Кюдаг Мърчант” (Quedagh Merchant). Пиратът завзема под френски флаг 400-тонният кораб на Френската Източноиндийска компания, превозващ изключително ценен товар от атлаз, муселин, коприна, злато, сребро и други стоки от Източните Индии, на 30 януари 1698 г. Именно след тази акция, Кид е обявен извън закона като пират от британските Адмиралтейски и Вицеадмиралтейски съд и започва да бъде преследван от английски кораби.  

Според ръководителят на археологическия екип, Чарлз Бийкър (Charles Beeker), остава загадка, как никой досега не е успял да открие Quedagh Merchant, който лежал на морското дъно на дълбочина само 3 метра, на не повече от 20 метра от брега на о-в Каталина. Въпреки, че автентичността на съда предстои да бъде доказана, Бийкър смята, че разполага с достатъчно доказателства,че е открил останките от най.-голямата плячка на Капитан Кид.

Мненията на историците, относно това, какъв всъщност е бил капитан Уилям Кид, послужил като прототип за образа на Капитан Флинт от “Острова на съкровищата” на Робърт Луис Стивънсън, остават противоречиви. Едни го класифицират като пират, а според други, той е бил просто капер – собственик на частен кораб, който с разрешението на своето правителство е имал правото да напада корабите на врага по време на война.

Според специалистите, Кид наистина е разполагал с каперско разрешително от английския крал във Войната на Великия Съюз (9-годишната война, Войната за Палатинското наследство, 1688-1697 г.), по време на която Франция се сражава със силите на Аугсбургската лига, в която влизат Испания, Швеция, Холандската република, Англия и Свещената римска империя. След сключването на мир между Англия и Франция на 20 септември 1697 г. обаче, Капитан Кид, който притежавал Кралска грамота, позволяваща му да граби френски кораби, бил обявен извън закона.

Кид бил арестуван по заповед на английски прокурор в американската колония Ню Йорк на 6 юли 1699 и хвърлен за повече от година в затвора. След това обвиненият в пиратство капитан е върнат в Англия за разпит пред парламента и отново хвърлен в затвора Нюгейт. Докато лежи зад решетките, Кид е осъден задочно на смърт от Върховния съд на Адмиралтейството в Лондон за 5 случая на пиратство и убийство.

Той е обесен на 23 май 1701 г. на дока за екзекуции в Уопинг (Wapping), като при първия опит въжето на бесилката се скъсало и Кид трябвало да бъде бесен повторно. След смъртта му, тялото му е оставено да виси в железни обръчи над река Темза в продължение на 2 години – като предупреждение и назидателен пример за всеки, който искал да стане пират.

Капитан Кид изоставя “Кюдаг Мърчант” преди да се върне в Ню Йорк, поверявайки ценния му товар на няколко от своите матроси, които както се предполага, запалили кораба и отплували в неизвестно направление с част от плененото съкровище.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.