Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цивилизацията на ацтеките била изключително кръвожадна (част втора)
Цветан Бакърджиев - 1 Декември 2003

Останките, открити през септември, явно принадлежат на хора от управляващата класа на ацтеките. Представителите й носели нефритови украшения и други предмети, които са традиционни символи на властта.


Една от пирамидите в грандиозния комплекс е посветена на Кеацотакъл.
     Изводите, направени от Сугияма относно наскоро откритите находки в Теотиукан, влизат в противоречие с мнението на други изследователи, които възприемат този град като изключение в доколумбова Америка. Естер Пастори, специалист по доиспанско изкуство от Колумбийския университет счита, че гореспоменатите археолози тълкуват находките така, както им е удобно. В края на краищата Теотиукан не представлява още един древен Египет!

     Останките, открити през септември, явно принадлежат на хора от управляващата класа на ацтеките. Представителите й носели нефритови украшения и други предмети, които се явяват традиционни символи на властта и преуспяването в доколумбова Америка. Важно е да се отбележи, че ръцете на откритите скелети били вързани, все едно телата са приготвени за жертвоприношение.


Нефритени украшения, пръстени и знаци във формата на ромб се явявали символите на властта.
     Сугияма предполага, че сред мумифицираните трупове се намират и владетелите на града, само че археолозите не могат да ги разпознаят. Нефритени украшения, пръстени и знаци във формата на ромб се явявали символите на властта, които са изобразени във фреските на Теотиукана. Отсъствието на надписи може да се обясни с космополитността на Теотиукан и смесването на много езици. Символните изображения се заменят с йероглифи, за да се разбират от всички.

     Днес все още не са разкрити всички тайни на Теотиуана. Една от пирамидите в грандиозния комплекс, чието име на езика на ацтеките означава “град, където човек се превръща в Бог” е посветена на Кетцaлкоатъл - белокож пришълец от Изтока. Той проповядвал вяра, основана на любовта. Кетцaлкоатъл бил считан за бог в религията на ацтеките.


     Някои специалисти считат, че в основата на мита са заложени ранните пребивавания на викингите на американския континент. Всеобщото поклонение към Кетцaлкоатъл помага на испанските конквистадори, по-конкретно на Кортес, за да надвие цивилизацията на ацтеките. Кортес бил считан за въплъщение на Кетцaлкоатъл.

следва продължение ...


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.