Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цивилизацията на ацтеките била изключително кръвожадна (част първа)
Цветан Бакърджиев - 28 Ноември 2003

Скорошни археологически разкопки разкриха облика на управляващата върхушка в Теотиукан. Учените откриха погребения, които свидетелстват за жестоки масови жертвоприношения.


Скорошни археологически разкопки разкриха облика на управляващата върхушка в Теотиукан.
     Нови открития в района на Теотиукан, най-големият градски комплекс в доколумбова Америка, доказват, че цивилизацията на ацтеките съвсем не е била толкова демократична и миролюбива, колкото вярват някои историци.

     Скорошни археологически разкопки разкриха облика на управляващата върхушка в Теотиукан. Учените откриха погребения, които свидетелстват за жестоки масови жертвоприношения.


В района на пирамидата на Луната в комплекса Теотиукан бяха намерени три скелета.
     Групата изследователи предполага, че стотици години преди ацтеките, Теотиукан е бил обитаван от тайнствена индийска народност, изповядваща всеобщо равенство. Тя обръщала специално внимание на развитието на културата и науката за разлика от другите племена в доиспанския свят.

     За разлика от останалите руини, където всички пирамиди с изображения по стените се стремят по всякакъв начин да възхваляват военните победи и достойнствата на царете и правителствата, цветните фрески на Теотиукан разказват за живота на обикновените хора. Този факт вълнува археолозите от десетилетия, защото за разлика от останалите древни общества в Америка Теотиукан не дава никакви сведения за своите управници.


За разлика от останалите древни общества в Америка Теотиукан не дава сведения за своите управници.
     Археолозите Рубен Кабрера и Сабуро Сугияма смятат, че се намират съвсем близо до разгадаването на тази тайна. През септември 2002 г. в района на пирамидата на Луната в комплекса Теотиукан бяха намерени три скелета, принадлежащи на местни аристократи. Възможно е и тялото на царя да се намира някъде наблизо.

     По-рано през тази година подобно откритие бе направено във връзка с друга култура, тази на маите. Йероглифите, открити върху каменната стълба на древната пирамида на маите в Гватемала свидетелстват, че ацтеките участвали в кръвожадни войни. Стотиците намерени трупове в Теотиукан накарали археолозите да свалят подозренията си от испанците относно това, че значително се преувеличавала кръвожадността на индианците.



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

sashoang
23 Dec, 2004 | 12:35

Tова са свободни съчинения.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.