Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Великата китайска стена – най-дългото крепостно укрепление в света! (част трета)
Цветан Бакърджиев - 15 Декември 2003

Най-добре запазеният участък е този, който се намира в близост до село Бадалин, на около 65 км. от Пекин. На много места обаче стената е полуразрушена, особено в западните си райони.


Най-добре запазеният участък е този, който се намира в близост до село Бадалин.
     От участъците от Великата китайска стена, изградени по време на династията Мин, най-добре са се съхранили, построените от камък. При тяхното строителство земната повърхност се изравнявала и върху нея се забивали масивни пилони, служещи за опора на градежа.

     Върху тези фундаменти постепенно била издигана стената с облицовка от дребни камъчета, пръст и вар. Когато съоръжението достигнело нужната височина (стената в периода на династията Мин имала височина 6 м. и широчина 7,5 м.), най-отгоре се нареждал кирпич. Ако наклонът бил по-малък от 45 градуса, кирпичната настилка се правела плоска, а при по-голям наклон в стената се изграждали стъпала.


При по-голям наклон в стената се изграждали стъпала.
     В периода на разцвета на династията Мин стената се простирала от крепостта Шанхайгуан на брега на пролива Бохайван до Цзяйогуан в северозападната провинция Гансу (по време на династията Цин най-западната точка се е намирала 200 км по - далече).

     Най-добре запазеният участък е този, който се намира в близост до село Бадалин, на около 65 км. от Пекин. На много места обаче стената е полуразрушена, особено в западните си райони.


     За китайците Великата китайска стена служи за убедително доказателство за величието на държавата им в миналото. За останалия свят тя представлява удивителен паметник, свидетелство за силата на хората, тяхната изобретателност и издържливост.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

СТОЯН
17 Dec, 2008 | 19:56

много е интересна и искарах отличен защото само аз я написах благодаря на хората, които са я написали

antaress
11 Oct, 2005 | 20:29

много интересна информация! ще ми послужи за 1 курсожа работа! мерси на хората които са я написали !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.