Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дяволският триъгълник (част втора)
Цветан Бакърджиев - 17 Ноември 2003

Загадъчните изчезвания на морски съдове и самолети в района на Бермудския триъгълник могат да бъдат обяснени с изпускането на метан от океанските дълбини.


На дъното на Северно море са открити останки от морски съдове.
     Загадъчните изчезвания на морски съдове и самолети в района на Бермудския триъгълник могат да бъдат обяснени с изпускането на метан от океанските дълбини. Такова обяснение на загадката на “Дяволския триъгълник” дават австралийски учени от университета в Мелбърн.

     Според специалистите на океанското дъно се намират обширни наслоения от кристализирал метан. Ако нещо въздейства на тези наслоения, то газът започва да се издига и плътността на водата намалява, което довежда до появата на гигантски водовъртежи.

     За проверка на теорията си учените потапят макет на кораб в резервоар с вода и на дъното му поставят балон с метан. В радиуса на издигащите се към повърхността газови мехури, корабът потъва към дъното.


Загадъчните изчезвания в района на Бермудския триъгълник могат да бъдат обяснени с изпускането на метан.
     Дейвид Мей и Джоузеф Монаган от университета в Австралия доказват, че гигантските мехури, образувани от наслоенията на метан могат наистина да потопят кораб. Изследвания на дъното на Северно море (между Великобритания и континентална Европа) доказаха наличието на големи количества запаси от метанови хидрати. На дъното са открити и останки от морски съдове.

     Вероятно корабите потъват при появата на гигантски газови мехури, които ги обръщат. При достигане на повърхността мехурите експлодират и “взривът” преобръща кораба. Корабът се намира в безопасност, ако е достатъчно далече от експлодиралия мехур. При пръсване на мехура се образува водовъртеж, в чиито център потъва плавателният съд.

     Изпускането на метан оказва негативно влияние и на прелитащите самолети. Гъстите метанови облаци водят до недостига на кислорода и двигателите на самолетите отказват.




последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.