Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Египет откриха най-стария човешки отпечатък
Николай Атанасов - 21 Август 2007
Възрастта на стъпката, открита от археолози в оазиса Сива в Западната пустиня, е до 2 млн. години

Стъпките от Рокамонфина, Италия.

Стъпките от Лаетоли, Танзания.

В египетската пустиня бе открита най-древната следа от човешки крак, чиято възраст, според предварителните оценки е около 2 млн. години, съобщава Reuters, цитирайки изявлението на генералния секретар на върховния съвет за паметниците на древността на Египет, Захи Хавас (Zahi Hawass).

“Отпечатъкът вероятно е оставен преди около 2 млн. години. Това може би е най-важното откритие, правено някога от египетските учени”, заяви Хавас. Сензационната находка била открита при археологически разкопки на праисторическо селище в оазиса Сива (Siwa) в Западната пустиня, близо до границата с Либия.

Археолозите открили отпечатъка в кална вкаменелост, в която били открити и остатъци от растителен произход. Те ще бъдат подложени на въглеводороден анализ, за да се датира с пределна точност възрастта на човешката следа.

Според Халед Саад (Khaled Saad), директор на Праисторическия отдел към Съвета, с оглед на възрастта на скалата, в която е открит отпечатъка, може да се окаже че той е по-стар и от известната вкаменелост Lucy – частично запазения скелет на човек-маймуна на възраст около 3 млн. години, открит през 1974 г. в Етиопия. Най-ранното свидетелство за човешкото присъствие на територията на Египет, открито досега, е било отпреди 200 000 години, уточнява Саад. 

Досегашните най-древни човешки отпечатъци бяха открити през март 2003 г. край вулкана Рокамонфина (Roccamonfina) в Южна Италия и бяха датирани отпреди 325 000-385 000 години. Предполага се, че 56-те стъпки в Италия са оставени от Homo erectus или Homo heidelbergensis през Палеолитната епоха.

Най-старите следи на предшествениците на човека бяха открити през 1977 г. край Лаетоли (Laetoli), Танзания. Те са на Australopithecus afarensis и са оставени във вулканична сгурия преди около 3,6 млн. години.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.