Факти, Анализи, Коментари
   4 Август 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тайните на Стоунхендж (част трета)
Цветан Бакърджиев - 21 Ноември 2003

През XVIII-ти и XIX-ти век общоприета става гледната точка, че каменните кръгове представляват храм на друиди, където се прекланяли пред бога Слънце.


Стоунхендж е представлявал част от храм на друиди, където се прекланяли на бога Слънце.
     Саксонците дават името Стоунхендж на мегалитния паметник, което на техния език означава “Висящи камъни”. Средновековните писатели го описват с поетичното наименование “Играта на великаните”. Въпреки че много учени са на мнение, че това място е свързано с древен религиозен култ, истинското му предназначение така и продължава да е неизвестно.

     Според архитекта Иниго Джоунс, живял през XVII-ти век, Стоунхендж е гигантска останка от римски храм. Според съвременниците тази теория представлява чиста фантастика. През XVIII-ти и XIX-ти век общоприета става гледната точка, според която каменните кръгове всъщност са част от храм на друиди, където се прекланяли на бога Слънце и в негова чест принасяли човешки жертвоприношения. Все пак споровете относно тази теория също са много, тъй като Стоунхендж е бил построен поне 1000 години преди разцвета на друидската религия.


Наскоро астрономи формулират хипотезата, че мегалитният паметник е древен изчислителен механизъм.
     Камъните от външния кръг достигат петметрова височина и тежат около 26 тона всеки. Те били доставени от местността Даунс и транспортирани на гигантски салове по река Айвън.

     В района на Стоунхендж се наблюдава най-голямата концентрация в Британия на хълмове, което кара повечето съвременни археолози да мислят, че Стоунхендж е представлявал церемониално гробище.


     Наскоро астрономи, които претендират, че са “разшифровали” тайната на Стоунхендж, формулират хипотезата, че мегалитният паметник представлява древен изчислителен механизъм - астрономически календар или астрономически калкулатор. Според тях разположението на камъните има непосредствено отношение към движението на Слънцето, Луната и останалите планети и постоянно променящото им се взаимно влияние.

     До момента обаче, обща теория, която да обясни загадъчното минало на Стоунхендж все още не съществува.
последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.