Факти, Анализи, Коментари
   6 Декември 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Израелски археолог откри гроба на цар Ирод
Николай Атанасов - 8 Май 2007
Празната гробница на владетеля на Юдея бе открита в построената от него крепост Иродион, на 12 км. от Йерусалим
Мястото на разкопките на хълма Иродион.
Мястото на разкопките на хълма Иродион.

Цар Ирод I Велики.

Избиването на младенците, фреска в Капела Скровени в Падуа, 1304-1306 г.

Археологически екип на Еврейския университет в Йерусалим (Hebrew University of Jerusalem), воден от проф. Ехуд Нетцер (Ehud Netzer), откри в Юдейската пустиня гробът на един от най-известните царе на библейската държава, Ирод I Велики (Herod), съобщава израелският ежедневник Haaretz. Откритието било направено в знаменитата крепост Иродион (Herodium), посочена като място, където е погребан Ирод още от древноеврейския историк от I в. н. е. Йосиф Флавий (Josephus Flavius), съобщава Reuters.

Според неговите хроники, Ирод I, който умира в 4 г. н. е., бил погребан в едноименния комплекс на издигнатия от него изкуствен хълм Иродион, разположен на около 12 км. южно от Йерусалим, който бил завършен около 23 г. пр. н. е. и използван от царя като лятна резиденция. Първите разкопки на територията на Иродион започнали още през 1956 г., но доскоро на хълма не били открити никакви находки, свързани с царското погребение.

Нетцер, който започнал работа през далечната 1972 г., водил разкопките в района между Горен Иродион и двата дворци, построени от Ирод, който предшествениците му не разглеждали място на погребението. Откритата от него богато украсена гробница с флорални мотиви е с дължина 2,5 м. Тя била изградена от йерусалимски варовик и покрита с бронз, но в нея не били открити кости. Археолозите посочват, че гробът бил разбит, вероятно по време на Великото юдейско въстание от 66 до 72 г. н. е. Иродион бил една от последните твърдини на еврейските бунтовници и е разрушен от римските войски през 71 г. н. е., година след разрушаването на Втория Храм в Йерусалим. Проф. Нетцер уточни, че разкопките на археологическия обект продължават.

Дядото на родения през 74 г. пр. н. е. Ирод бил от от народа на идумеите (Idumaeans), но заедно с баща му, Антипатер Идумейски, приемат юдаизма. Антипатер, който е назначен от Рим за прокуратор на Юдея през 47 г. пр. н. е., прави 25-годишния си син управител на Галилея. След отравянето на Антипатер, около 40 г. пр. н. е. Римският Сенат обявява наследилия го Ирод за “Цар на юдеите”, посочва USA Today. Посредством втория си брак с принцеса Мариамне I, той се свързва и с предишната династия владетели на Юдея – Хасмонеите (Hasmonean) и остава юдейски цар в продължение на 34 години.

Ирод Велики остава в историята с легендарната си жестокост и мащабното строителство. Той се отличавал с параноична подозрителност и наказвал жестоко всички, които смятал за заговорници срещу властта му, включително и собствените си синове. В християнските текстове, името на цар Ирод е нарицателно за жесток и властолюбив владетел, с който е свързана евангелската история за Избиването на младенците – узнавайки за раждането на Исус Христос, Ирод решил, че той ще го свали от трона, и за да го предотврати, заповядал избиването на всички 14 000 новородени във Витлеем.

Сред строителните паметници, издигнати по време на управлението на Ирод Велики, са преустройството и разширяването на Втория Храм в Йерусалим, построявенато на град Цезария (Caesarea) на средиземноморското крайбражие, мащабните строежи в Самария, Йерихон и крепостите-резиденции Масада и Иродион

При управлението на Ирод територията на Юдея е разширена почти до пределите на древното царство на Давид. Демонстрирайки лоялност към Рим във външната си политика, Ирод I успял да постигне ненамесата на Римската империя във вътрешните дела на Юдея.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

baluk
30 May, 2007 | 07:55

дали думата УРОД не иде от Ирод-приличат си много.Както МОШЕНИК произхожда от Моше...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.