Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха прародителя на змиите
27 Март 2007
Археолози откриха нов вид гущер без предни крайници, който е обитавал моретата преди 95 милиона години.

Канадецът Майкъл Колдуел (Michael Caldwell) и колегите му от Албъртският университет (University of Alberta) са открили останки от гущер, в който се забелязват признаци на превръщане в змия, пише ScienceDaily. Новият вид гущер, наречен Adriosaurus microbrachis, е обитавал моретата преди 95 милиона години. По време на еволюцията той е загубил предните си крайници. Костите на тези крайници практически не са се формирали по време на ембрионалното му развитие. В същото време задните крайници на животното са били много добре развити.

Това създание накара учените да погледнат по нов начин еволюцията на змиите. Те са произлезли от гущерите, които постепенно са загубили крайниците си. Любопитно е да се отбележи, че наскоро учените откриха първата змия на планетата, живяла преди 90 милиона години. Тя също нямала предни крайници, но е имала задни, които обаче са толкова малки, че почти (а може би изобщо) не са се използвали. Това откритие накара палеонтолозите да направят извода, че при еволюцията на гущера в змия са отпаднали първо предните крайници, а след това и задните. Това трябва да е станало на сушата, понеже първата змия е живяла на сушата.

Сега обаче, ако се преместим с 5 млн. години назад се открива противоположно доказателство: гущерът Adriosaurus microbrachis е живял във водата. Това е не само първият пример за загуба на крайници при гущери живели във водата, но и най-ранния пример за загуба на крайници при гущерите въобще. Следователно това са първите стъпки, довели до появата на змиите.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.