Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българският Патриарх Неофит празнува рожден ден
15 Октомври 2016
Днес Негово Светейшество навършва 71 години
Много християни присъстваха на тържествената света литургия в храма "Успение Богородично" в Троянския манастир, отслужена от Патриарх Неофит. Днес Негово Светейшество навършва 71 години. Той освети и новото патриаршеско крило в Светата обител.

Негово Светейшество дари на Троянския манастир икона с образа на Света Богородица и посочи, че необходимостите на живота са много.
Но каквото Бог е благословил, това и да бъде. Като се радвам на любовта на нашите християни и съграждани, вярвам, че и занапред така ще бъде в сферите на духовното строителство и на любовта, която имаме помежду си. С нас е Бог, разумейте езици. Амин.
От името на епархийските митрополити, които отслужиха  молебен за здравето на патриарх Неофит, ловчанският владика Гавраил пожела на Негово Светейшество.
Че подателя Бога да ви дарува изобилно сили, неоскъдяваща радост в нашия Спасител, крепко здраве и божията благодат на помощ в по-нататъшните ви трудове за слава на единосъщната неразделна троица. Многая и благая вам лета Ваше Светейшество.

Игуменът на троянския манастир, епископ Сионий пожела на патриарх Неофит много здраве, много духовни сили и благодатна радост от съгражданите на църковния виноград на българската църква. Дядо Сионий поясни, че новото манастирско крило разполага с патриаршески покои 26 стаи, две конферентни зали, игуменарна, както и обособена ризница за съхраняване на богослужебни одежди, съдове и други предмети.
Десетки християни уважиха празника и посочиха, че патриарх Неофит е обичан и уважаван.

Въпреки отправената покана към премиера и членове на правителството, никой от кабинета не уважи рожденият ден на Негово Светейшество и откриването на новото патриаршеско крило в Троянската Света обител.


Новото крило е построено по образа на това, което е било завършено през 1835-та, като неговата функция запазва характера си за сграда, в която да бъде посрещан не само Българският патриарх, членовете на Светия синод, но и всеки един гост, дошъл в Светата обител.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.