Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Католиците празнуват Възкресение Христово
12 Април 2020
Това е първа в историята Великденска меса без хора базиликата „Св. Петър” в Рим
Италия посрещна Възкресение Христово по един уникален, единствен по рода си за християнския свят начин и за първи път в неговата история - само и единствено пред телевизорите, съобщава БНР. Епидемията от коронавирус отмени публичните литургии и Папа Франциск от базиликата „Св. Петър” в Рим в присъствието на малък брой свещеници, на църковния хор и около 15 души специални гости, изнесе в директно телевизионно излъчване месата, която оповести Възкресението.

След трикратното произнасяне на фразата „Lumen Christi” – “Христовата светлина”, потъналата в тъмнина базилика постепенно се изпълни със светлина – символът на Великден.„Да си възвърнем  надеждата”, каза в словото си Папа Франциск. 

Папа Франциск провежда празничната Великденска меса за първи път в историята на християнството без присъствието на хора в базиликата „Св. Петър” в Рим

Пусти са градовете на Италия. Пуст е Рим, а още по-пуст изглежда площад „Св. Петър”, обикновено пълен с народ на Възкресение Христово. Не е навън и не е сред хора и папа Франциск, който отслужва празничната литургия в базиликата „Св. Петър” само  в присъствието на малък брой свещеници. След това той ще произнесе и празничното си обръщение „Към Града и към света”. Събитието се предава за Мондовизия чрез обществената италианска телевизия РАИ със съдействието на Ватикана. Много от църквите в Италия поради строгите мерки излъчват чрез интернет своите литургии.  


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.