Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Канонизираха Майка Тереза за светица
4 Септември 2016
Обявяваме и определяме Света Тереза от Калкута за светица и я вписваме сред светците, постановявайки, че трябва да се почита от цялата ни църква
От ранни зори и при хубаво време, площад „Св. Петър” в Рим започна да се изпълва с богомолци от различна националност. Настроението е празнично. В такава обстановка, пред около 100,000 души и 13 държавни глави, Папа Франциск  обяви за свята Майка Тереза от Калкута. Това е най-важното събитие от Юбилейната годината на милосърдието оповестена  от Ватикана. 

Обявяваме и определяме Света Тереза от Калкута за светица и я вписваме сред светците, постановявайки, че трябва да се почита от цялата ни църква. В името на Отца и Сина и Светия дух. Амин!

Специална комисия на Ватикана  призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. благодарение на молитви отправени към нея. Така, след като през 2003-та по инициатива на тогавашния Папа Йоан Павел Втори, Майка Тереза  беше провъзгласена за блажена, днес е втората стъпка за нейното канонизиране като светица. 

Известна като "монахинята от гетото", Майка Тереза е носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието.

Събитието се провежда при големи мерки за сигурност. След приключването му,  Папа Франциск ще предложи  обяд на бедни с неаполска пица в предверието на залата за аудиенции  „Павел VI”.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.