Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Папата събра 2,5 млн човека на меса в Полша
31 Юли 2016
Литургията папа Франциск отслужи през последния ден от Световния фестивал на католическата младеж
Над 2.5 милиона поклонници от цял свят се събраха за литургията, която папа Франциск отслужва през последния ден от Световния фестивал на католическата младеж в Полша, предаде АФП като се позова на организаторите. Церемонията се провежда на открито място близо до южния град Краков. Полицията отказа да направи коментар за броя на присъстващите. 

Папата помаха на събралото се множество по време на обиколката си в своя папа-мобил преди началото на церемонията. Франциск включи в словото си технологични метафори и каза на младежите да "свалят най-добрия линк от всички, този на сърцето, което вижда и предава добротата без да се изморява". Той им каза, че трябва да бъдат мечтатели, които вярват "в една нова човечност", която "отхвърля омразата между хората" и "отказва да вижда граници и бариери". По думите му, младежите трябва да използват Евангелието като свой GPS.

Над 1,5 милиона богомолци се събраха на бдението снощи, заедно с папа Франциск, на огромна ливада край полското село Бжеги, на 12 километра от Краков. Събитието е част от Световните дни на католическата младеж, които се провеждат в Полша. По време на бдението се състоя спектакъл с песни, танци и изпълнения на сцени, които илюстрират християнските ценности и борби. 

Актьори, дегизирани като покойния папа Йоан Павел Втори и неговия нападател Али Агжда, който се опита да го убие преди 35 години, пресъздадоха сцена на визитата на Йоан Павел Втори в затворническата килия на Агджа. Тогава оцелелият в покушението папа стисна ръката на Агджа и го прегърна, като по този начин демонстрира силата на опрощението.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.