Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Патриарх Неофит пожела година на още по-силна вяра
1 Януари 2016
Много хора също отправиха молитви в храм-паметника, където в словото си патриарх Неофит помоли за мир, дългоденствен живот със здраве и успех

Студеното време не попречи на стотици хора от София и цялата страна да посрещнат 2016 година на открито с надежда тя да бъде мирна, здрава и по- благодатна.  Във Видин спазиха традицията да посрещнат Новата година с народни хора на площад "Бдинци": Община Бургас беше осигурила баница с късмети и вино за празнуващите на площад "Тройката". Новогодишното хоро поведе лично кметът Димитър Николов. Хиляди хора посрещнаха празника в Родопите, където за празника се върнаха и много хора, които работят в чужбина. В първия ден на годината Българската православна църква почита и Свети Василий Велики - един от ранните християнски философи. В храм-паметника "Св. Александър Невски", Патриарх Неофит отслужи  празничната литургия за Васильовден.

2016 да бъде година на още по-силна вяра, пожела патриархът  и призова за молитва за мирна и благодатна година.

Много хора също отправиха молитви в храм-паметника, където в словото си патриарх Неофит помоли за мир, дългоденствен живот със здраве и успех във всяко добро.

Патриарх Неофит се помоли страната ни да бъде пощадена от глад, мор, земетресение, потоп, градушка пожар:

Дай Щедродарителю Боже на всички нас и на всеки благопотребния дар, запази вярата, закрепи отечеството ни, помири света, утеши скърбящите, изцери болните, повдигни падналите, възвърни в пътя на Истината и Спасението заблудените, подкрепи трудещите се, вразуми невежите и закриляй сираците и вдовиците.

Настъпващата Нова година да бъде година на нашата още по-силна вяра, още по-крепка надежда и по-дейна любов към Бога и към нашите ближни, пожела още патриарх Неофит:

Непрестанно се молете, за всичко благодарете, защото такава е спрямо вас Волята Божия. Нека в предстоящата година и във всички години от нашия християнски живот бъдем достойни подражатели и верни ученици на Христа и следовници на Неговия Велик Светител. Божието Благословение и Неговата Милост да бъдат с всички нас. Честита, мирна и от Бога благословенна 2016-та година.

На първия ден от новата година се отбелязва и обичаят Сурва или Сурваки, свързан с наричане за здраве и плодородие и гадаене за новата година. В пазарджишкото село Варвара кукери започнаха да гонят злите сили още в първите часове на новата година.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.