Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Папа Франциск отслужи във Ватикана тържествена служба за Великден
5 Април 2015
Многохилядна тълпа от богомолци се бе събрала на площад Свети Петър въпреки дъжда, за да присъства на месата
Католическият свят празнува Възкресение Христово. Дъждът и лошото време не попречиха на хиляди поклонници от цял свят да присъстват на празничната великденска литургия на площад „Св. Петър” в Рим. 

По традиция от балкона на базиликата „Св. Петър” папа Франциск произнесе благословията „Урби ет орби” (Към града и света). В нея Светият отец се помоли за прекратяване преследването на християни по света и почете паметта на студентите, избити от джихадисти в Кения, както и на християните, подложени на атаки в Нигерия, Африка, Близкия изток: 

Молим Исус, който победи смъртта, да облекчи страданията на братята и сестрите ни, преследвани в негово име. И на всички жертви на несправедливост, в следствие на конфликти и насилие, а те са много.

В едно от най-тъжните си обръщения на площад "Свети Петър" във Ватикана папа Франциск призова за мир в Сирия, Ирак, Йемен, Украйна. Призив за мир и надежда, папата отправи към болните, възрастните, децата, затворниците, към трафикантите на дрога и на оръжие - да проумеят злините и последствията от своите дела. 

Единствената положителна нотка в обръщението на Светия отец беше споразумението по иранската ядрена програма: 

Възлагаме с надежда на милоствия Господ рамката, наскоро договорена в Лозана, дано е решителна стъпка към един по-сигурен и братски свят.

Папа Франциск поздрави всички хора отправяйки апел за един мирен, сигурен и природно чист свят. Със своя папамобил, той премина между присъстващите на площада поклонници да им пожелае светли великденски празници.

При празничната вечерна литургия на Велика събота Светият отец припомни за възкресението на Исус по време на честването. На снощното богослужение папа Франциск покръсти десет души от Италия, Португалия, Албания, Кения и Камбоджа. В своята проповед той призова католиците да се научат как да "встъпят в тайнството" на Великден. 

Да встъпиш в тайнството означава да излезеш от зоната си на комфорт, от мързела и безразличието, които ни спират, и да излезеш в търсене на вярата, красотата и любовта, каза папата.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.