Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ученик задържан за двойното убийство в Джебел
27 Април 2014
Той е привлечен като обвиняем за умишлено умъртвяване на 24-годишната Джейлян и 7-годишната й дъщеря Джейда

18-годишен ученик е задържан за двойното убийство в Джебел. Той е привлечен като обвиняем за умишлено умъртвяване на 24-годишната Джейлян и 7-годишната й дъщеря Джейда, извършено по особено жесток начин. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Окръжната прокуратура в Кърджали.

Ученикът Мерт Мехмед е задържан малко след полунощ и е приведен в следствения арест за срок от 72 часа. Местните хора коментират, че Мерт и убитата Джейлян са били близки приятели, а убийството на майката и детето е извършено заради пари. Родителите на жената от дълги години са в германия и изпращали много средства, за да живеят добре дъщеря им и внучката им. Мерт бил наркозависим и изглежда се е нуждаел от пари. Вероятно убийствата са станали в момент на пристъп.
Според неофициална информация Мерт е направил признания и заявил, че влязъл с брадва през терасата, като първо убил майката, а после и детето. Дни преди убийствата Мерт е сменил снимката в профила си във Фейсбук с гола стена, на която пише "Няма справедливост, няма мир", а месец по-рано е написал "Господи, дай ми търпение, защото, ако ми дадеш сила, ще ги избия всичките".

Днес следобед ще бъде погребението на Джейлян и малката Джейда. То ще е в кирковското село Старово, където живеят баба й и дядо й.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Данаил Лазаров
17 May, 2014 | 01:24

Всичко казано до тук за Мерт е само лошо, като това, което той може би е направил, но въпреки това някой питали се какво е накарало това толкова младо момче да извърши това, толкова тежко престъпление ако той наистина го е извършил? Според мене отговора е ясен “хубавия и лек“ живот в нашата родина! Дали ако това момче живееше примерно като мене да има пари ще ше да стигне до тази крайност, от която се е случило най-лошото? Да, той явно е бил по буйно и трудно дете, но всички знаем, че такива деца има много и те правят доста глупости и проблеми, затова сме хората да им подамагаме, когато сгрешат и да им показваме правилния път. Колко от Вас, които опрекват адцки много Мерт са виждали лично, какво е да си родител на проблемно дете? Колко от Вас наистина са се сблъсквали лично с отглеждането на проблемно и буйно дете? Знаете ли колко е трудно на двама родители да се справят с младежките години и проблеми на едно буйно и подрастващо момче, а камоли, когато този контрол се наложи да се упражнява само от един родител и то майката!?! Замислете се! Аз съм бил свидетел на такива случки и мога да Ви кажа, че това е една много трудна и сложна мисия, която отнема много време, нерви и не винаги резултата е добър, защото с едно такова проблемно дете влияние оказва и средата в която живее, а средата е нашата мила родина! Вземете за пример Афганистан. Ами там и децата убиват хора, защото техните родители и общество като цяло го правят, така че....
Огледайте се реално, къде е същата тази полиция и Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, които искат сега Мерт да бъде осъден до живот и т.н.., каде са те? Ами според мене именно ако ТЕ си вършеха качествоно и съвестно работата в нашата родна страна, НЯМАШЕ да има толкова много присъствие на наркотични вещества и нашите деца нямаше да имат толкова лесно достъп до тези вещества от които стават зависими и от там щяха да се намалят в голям процент престъпленията като цяло. Тук обществото ние също имаме нотка вина за случващото се защото в голяма част и ние само стоим, гледаме и нищо не правим за да има промяна.
Според мене Мерт НЕ е типичен хладнокръвен убиец, а просто младо и зависимо момче от определено наркотично вещетво, което нашата родна полиция позволява да се разпространява свободно навсякъде дори и в малките градове и села и затова той по един или по друг начин е пробвал и се е зарибил, както обикновенно става и след като е беден и само с един родител ето го резултата. Да, много хора пушат трева, но не всеки убива, заради това, но в този случай това се е случило и е факт за жалост. Понякога стават и такива неща! Но пак казвам, само ако Мерт наистина е извършил това в което го обвиняват, за което обаче аз лично се съмнявам и НЕ вярвам! Аз лично гласувам доверие на Мерт и за мен той не е убиец, а прикрива някой от страх помнете ми думите ще видите, че това ще излезе така!
Мерт е отишъл да КРАДЕ евентуално, а не да убива! Разликата е огромна. Това показва ясно неговите предвалителни намерения, които не са били да убие, а да вземе парите с които момичето се е хвалило, че има. Да, той отива там с брадва! Ами това оръжие е имал с това е отишал все с някакво оръжие е трябвало да отиде след като ще краде все пак не може да отите с метла....! Трябвало е да изплаши момичето за да го приеме то на серионо още повече след като те са се познавали от преди за да му даде парите, но в тях можеби тя го е заплашила, че ще го издаде на полицията и пред всички в селото и момчето много се е притеснило в този момент и без да мисли в такъв стресиран момент е извършило първото убийство, а второто може би е станало, защото той се е притеснил, че детето също ще го издаде. Всичко това е повече от ужасяващо! Мерт наистина е направил най-лошото нещо, но помнете, че винаги има и по лошо!
Човек през целия си живот много пъти се променя и изменя както физически така и емоционално, като характер, разбирания и т.н.. Момче на 18 години със сигурност не е типичен сериен убиец на който му прави кеф да убива! Това е станало по лоши стечения на обстоятелствата и са довели до този фатален край за всички, включително и за Мерт.
Това, което е извършил Мерт ще му остане грях за цял живот и през целия си живот ще трябва да го изкупва! Затваряйки това момче в затвора до живот нищо няма да промени, нито ще върне жертвите. Единствено ще покаже на обществото, че в тази държава има закони и някой от тях се прилагат. Това е много хубаво, но на същото това общество затварянето до живот на това момче ще струва пари за неговата издръжка и това ще върне ли жертвите? НЕ! Затвора не е място, където човек би могъл да се поправи и промени особенно ако той бъде затворен там за много дълго време, а точно обратното! В нашите родни затвори само хората стават още по големи престъпници, защото с тези хора никой по никакъв начин не работи и не им помага те да се променят, а те биват само затворени някъде при лоши условия и как това ще промени човека към хубаво и добро?
Ще Ви дам едно сравнение и ще Ви попитам според Вас това честно ли е и не е ли дискриминиращо спрямо другите хора, които са нарушили закона. Ако един спихично болен човек извърши такова престъпление с убийство примерно, то той НЯМА да отиде в затвора, а в психиатрично заведение, където ще му бъде помогнато той да се оправи и ще бъде върнат отново в обществото да продължи живота си нормално, нали така. Ако един наркоман извърши някакво престъпление на него също често му бива помагано да се оправи, като се лекува в наркокомуни и определени заведения, тогава защо и на младите хора, които са извършили нещо такова от глупост и лекомислие, но осъзнават стореното и вината си и искат да се поправят не им си помогне, като с тях се работи с цел те да се променят и повече да не правят такива лоши неща и тези грешки? Значи на лудия и на наркозависимия може да се помага и с него да се работи, а на този който си признае и му е за първи път и поиска да се поправи не може, така ли? Това според мене не е правилно е честно! В Германия и в USA има такива организации и институции, които работят с такива млади хора на който им е за първи път с цел те да се поправят, променят и да бъдат върнати в обществото, но вече като променени хора и да работят и служат на това общество с хубаво и добро.
Отново повтарям изпращайки Мерт доживот в затвора НЯМА да се върне времето на зад и жертвите няма да се върнат! Не забравяйте, че съвестта е най-голимия съдия в нашето съзнание и тя се включва по различно време понякога рано, а понякога късно, така че не си мислете, че Мерт няма да получи наказание.
Не на последно място искам да Ви припомня и друго много важно нещо. Всички, които сме християни може би знаете, че в основата на нашата религия е казано, че всеки човек, който се покае за вината си и поиска прошка за да се поправи на него трябва да му бъде дадена и простено! Това стои в основата на християнството! Момчето е направило наистина нещо ужасно, но той в момента осъзнава какво и направил. Признава си за стореното, съдейства на полицията и казва, че съжалява за стореното, какво повече може той да направи на този етап? Да се самоубие ли? Ами да той в един момент вярвам, че може и това да стори там вътре! Но това, което се иска от един нормалнен човек, а и дори от закона той го прави. Признава вината си, осъзнава постъпката си и иска прошка! Тук са на лице всички нужни признаци за едно желание за промяна и покайване. Според мене на това момче трябва да му бъде даден втори шанс, защото всички сме хора и правим грешки. Човешко е да се греши! Важното е да осъзнаваме своите грешки и да не ги повтаряме. Нека бъдем добри, а не зли и отмастителни. Нека дадем втори шанс на това момче да се промени. Казано е че когато правиш добро ще получиш добро. Нека не сме лоши! Трябва да се научим да проштаваме, както е направил Исус, когато е бил разпънат, той е погледнал към небето и е казал Господи присти им те не знаят какво правят. Запомнете, че лошо с лошо не се оправя и до нищо хубаво не води, а само до още и още лоши неща!
Спомнете си за случая преди няколко години, кагота в един малък Български град на Велик ден едно младо момче, което ми е адаш дори на име Данаил кара братовчед си да му даде колата си и двамата тръгват по улиците, но Данаил пиян и без книжка с голяма скорост блъска и убива мисля 7 деца на неговата възраст! Нима това не е лошо? В този случай дори загиват повече хора. Да в този случай в место с брадва в ръце въпросното момче убива тези деца с кола. Да и той не е искал това да стане, но то се е случило. Той умишлено се е качил в колата пиян дори лично я е искал от своя братовчед. Единствената разлика е че няма кражба тук, но има колко повече жертви! И тук искам да Ви покажа пример как Данаил, който е причинил смърта на тези деца НЕ се признава за виновен, НЕ признава своята вина и НЕ иска прошка, НЕ се покайва, НЕ чуства вина и дори пред съда той директно нагло и подигравателно заявява, че иска от съда те да му дакажат, къде е неговата вина и какво той е извършил. Е такова момче дари и младо найстина трябва да лежи много време в затвора, защото тои иначе няма да се промени и бъде ли пуснат той няма да осъзнае своята вина и ще знае, че може да извършва тежки престъпления и да му се разминава с малки присъди. Докато при Мерт нещата са по съвсем друг начин. Замислете се преди да го обвинявате прекалено много и помнете, че на всеки от Вас това може да се случи и никой не е застрахован от подобни неща, защото те белите стават много бързо и още преди да сте се усетили може да сте извършили нещо, което да осъзнаете после вече, когато е късно и тогава може би ще се сетите за моите думи тук... Затова просто бъдете добри хора и се молете да не Ви се случват лоши неща и се научете да прощавате, защото един ден самите Вие може да молите за същата тази прошка!
Ще се радвам ако майката на Мерт се свържи с мен по скайп примерно за да видим с какво аз бих могъл да помогна на Мерт да се поправи и промени към по добро! Моето потребителско име в скайп е rodnilb


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.