Факти, Анализи, Коментари
   21 Юни 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Натириха игуменa на Бачковския манастир
25 Януари 2014
Епископ Борис ще бъде изключен от всички бъдещи листи на достоизбираеми епископи за митрополитски избори

Светият Синод е решил да изключи Бачковския игумен епископ Борис от всички бъдещи листи на достоизбираеми епископи за митрополитски избори.

Формалната причина е решението на Св. Синод да не включва в каталога епископ, който един път е отказал официално да бъде кандидат за митрополит на определена епархия. Една сега става известно, че след скандалните видеоклипове в навечерието на варненския вот Бачковският игумен бил изпратил писмо до Св. Синод, в което се отказал от участие в изборите, пише сайтът "Двери".

Според национален всекидневник, приятелски настроен към Западноевропейския митрополит Антоний, въпросът за епископ Борис бил повдигнат тъкмо от него. Митрополитът бил изтъкнал, че скандалното поведение на Бачковския игумен е станало публично достояние и затова е необходимо Св. Синод да вземе мерки и да го санкционира. Архиереите от своя страна сметнали, че трябва да се направи допълнително разследване на случая, но не са решили под каква форма ще е и кой ще го води. Вероятно ще бъде сформирана специална комисия. До нейното произнасяне Бачковският игумен е поставен под запрещение, т. е. няма да има право да извършва богослужение. Очаква се разследването да даде резултат в най-скоро време и съдбата на епископ Борис да се реши още в рамките на идващите месеци. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.