Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Папа Франциск произнесе първото си Рождественско послание и благословия
25 Декември 2013
Той призова за мир и обърна внимание най-вече на страдащите, жертвите на войни и имигрантите

Пред хиляди вярващи, събрани на площад Св. Петър в Рим, папа Франциск произнесе първото си Рождественско послание и благословия. Той призова за мир и обърна внимание най-вече на страдащите, жертвите на войни и имигрантите.

В първото си Рождественско посание “Urbi et orbi” – към Града и към света, папа Франциск поздрави с Рождество Христово и благослови всички християни. Посрещнат от радостни възгласи и ръкопляскания от събралите се на площада вярващи, сред които имаше много млади хора, папата произнесе словото си от ложата на базиликата “Св. Петър”, където преди девет месеца беше провъзгласен за понтифик.

Той отправи апел за мир, който по думите му трябва да се строи всеки ден, като спомена различни страни по света, раздирани от конфликти: най-вече Сирия, Израел и Палестина, Централноафриканската република, Ирак и Северна Африка. Папата призова вярващи и невярващи да обединят усилията си за мир.

В молитвите си папата обърна внимание на най-слабите – на децата, жертви на войни, на възрастните хора, на малтретираните жени, на болните и на имигрантите.

Той призова никога вече да не се повтарят трагедии като тази в Лампедуза и прикани да бъде оказвана помощ и подкрепа на имигрантите, търсещи по-добър живот.

На Рождественския празник “имаме нужда сърцата ни да се развълнуват от добротата на Господ”, каза папа Франциск.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.