Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Епископ Йоан и епископ Серафим са кандидатите за митрополит на Варна
15 Декември 2013
Те бяха избрани от 30-те епархийски избиратели, които гласуваха за втори път, след като вотът от 17-и ноември беше касиран от Светия синод

Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим са двамата кандидати за престола на Варненския и Великопреславски митрополит. Те бяха избрани от 30-те епархийски избиратели, които гласуваха за втори път, след като вотът от 17-и ноември беше касиран от Светия синод. Тогава кандидатите за митрополитския пост бяха Проватският епископ Игнатий и Агатонийският епископ Борис.

Пред залата, където се провеждаше епархийският събор, през цялото време група вярващи пееха църковни песнопения. Събралите се миряни аплодираха избора на двамата кандидати.

Доростолският митрополит Амвросий, наместник на овдовелия престол на Варненската и Велокопреславска митрополия, каза, че изборите са преминали при добър ред със спазване на цялата процедура. Хората казаха, че за първи път се е постигнало единство между свещеници и миряни, които смятат, че това е моралният избор, че тези двама кандидати отговарят на изискванията митрополитът да бъде благочестив, освен това да има необходимите качества, за да надгради това, което е направил починалия Дядо Кирил.

Най-после страстите във Варна се успокоиха, казаха миряните и членовете на Инициативния комитет за чиста православна църква. Отец Василий Шаган, един от най-активните свещеници в процедурата, която доведе до касиране на първия избор, каза, че този път хората са гласували по съвест и затова изборът е бил толкова добър:

Взехме си поука от всичко това, което се случи. Сега плодът се видя. Варна показа, че гражданството и църковното общество имат сила на всяко едно ниво.

Вярвам, че този път разумът ще надделее и Варна ще има достоен митрополит, който ще продължи делото на починалия митрополит Кирил. Това заяви преди началото на епархийския събор Доростолският митрополит Амвросий.

На 22-ри декември на свое заседание Светият синод трябва да реши кой от двамата избира, а след това да започне неговата интронизация.

Предишният избор беше касиран от Светия синод заради протести от избиратели за неговата опороченост. 


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.