Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ватикана показа публично мощите на свети Петър
24 Ноември 2013
Хиляди поклонници се стекоха пред гроба, където са положени останките на апостола

Ватикана показа публично мощите на свети Петър. Хиляди поклонници се стекоха пред гроба, където са положени останките на апостола. На знаковата целемония присъства и главата на Римокатолическата църква папа Франциск, който се помоли и благослови светите мощи. По този начин бе почетен краят на Годината на вярата. Нейното начало бе отбелязано през октомври 2012 от предишния папа Бенедикт Шестнайсети и бе съпроводена с много чествания на площад "Свети Петър".

Мощите на свети Петър са открити при разкопки през 1940 г. при понтификата на папа Пий Дванайсети в некропол, построен под базиликата "Св. Петър". Костите са увити в тъкан в пурпурен цвят, бродирана със златен конец. Римските папи никога не са удостоверявали, че са автентични. Тестове през 50-те и 60-те години на миналия век обаче показаха, че е много вероятно да става въпрос за мощите на свети Петър. Според преданието, апостол Петър е бил разпънат на кръст, а на мястото, където се предполага, че е бил погребан, е издигната базиликата "Св. Петър" във Ватикана.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.