Факти, Анализи, Коментари
   30 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Започва Рождественският пост
15 Ноември 2013
Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост

На 15 ноември започва Рождественският (Коледният) пост - втори по своята продължителност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост.

В определени дни се разрешава риба и безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.). За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние е в някаква степен духовен подвиг изискващ себеограничение. Утвърждаването на 40-дневния пост, свързан с деня 25 декември, в който се чества Рождеството на Господ Иисус Христос, станало сравнително късно - през ХІІ век. То било в тясна зависимост от определянето на датата на това събитие.

До 22 ноември вярващите трябва да ядат само растителна храна с растително масло, а от 23 ноември до 19 декември е позволена и риба, без в сряда и в петък. От 20 до 24 декември отново се консумира само растителна храна с растително масло, а на 25 декември, когато се празнува Рождество Христово, вече е позволено и блажно.

"Корените на поста трябва да търсим още в зората на човечеството, в заповедта, която Бог дал на първата човешка двойка - да не ядат от дървото за познаване на доброто и злото. С това хората в самото начало е трябвало да се приучат не само на послушание, но и на въздържание - така необходими условия за нравственото усъвършенстване на човека, за утихване на страстите и за възстановяване на общението му с Бога. Още от старозаветни времена до пост се прибягвало главно в дни на скръб и тежки изпитания, при покаяние и преди започване на важно и трудно дело, за да се изпроси Божията милост и подкрепа. Сам Господ Иисус Христос започва своето земно служение с 40-дневен пост и утвърждава поста, като му придава нов, по-дълбок духовен характер и смисъл.

В тези тежки и метежни за страната ни времена, можем да се обърнем към това старо и изпитано през вековете средство - постът, та очистени и умъдрени във въздържание, покаяние и молитва да си върнем Божието благословение, да си върнем мира в нашите душите и помежду ни, за да видим верния и спасителен път за България", заявиха от Светия Синод на БПЦ./БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.