Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бъдни вечер - традиции и обичаи
24 Декември 2019
Истинските християни се подготвят за Рождество Христово духовно, с пост и молитва, с взимане на свето причастие и редовно участие на службите в храма

Днес честваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Довечера започват празненствата, прославящи Христовото рождение. Празникът е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци-родственици, които също се смятат за част от семейството.

Истинските християни се подготвят за Рождество Христово духовно, с пост и молитва, с взимане на свето причастие и редовно участие на службите в храма, казва отец Георги Атанасов от Смолян:

Обръщаме много голямо внимание на подаръци, на коледни елхи, на някакви организации на празника, а много малко отделяме именно на същността на празника – да приемем родилия се младенец в себе си, в нашите сърца, в нашите души и той да ни освети, да ни направи наистина истински чеда, синове и дъщери на Всевишния. Това смисълът на празника - Христос да се роди в нас, да станем по-добри, по-милосърдни, да станем свети. Ако наистина така подходим към този празник ще почувстваме радостта от него. Няма да се отегчим от различните разхищения на средства или пък, че не сме отишли на по-хубаво и по-весело за нас място, а ще се радваме, че Христос е с нас и ние с него.

На Бъдни вечер семейството се събира на празнична вечеря, която трябва да е постна. Ястията трябва да са девет, колкото продължава бременността на една жена или седем, колкото са дните в седмицата. Може и 12 колкото са месеците в годината.

Поверието изисква питката да е домашно приготвена от стопанката на къщата и да е украсена с изготвени от тесто слънце и цветя. В питката се слага паричка. Тя е за най-големия късметлия на семейството. Слага се мед, за да е сладък животът, лук - колкото са люспите му, толкова да се увеличи имотът. Орехите, ако са пълни – здраве и дълголетие. На масата трябва да има кана червено вино и чесън. Вярва се, че чесънът гони злите духове. Разнообразни плодове също трябва да присъстват на трапезата. По традиция те трябва да са сушени – ошав. Също така трябва да има тиквеник, пълнени чушки с ориз, варено жито, ядки. Варени гевречета за коледарите. Трапезата се украсява с дрянови и елхови клонки.

В огнището на къщата стопанинът слага дърво- Бъдник. Бъдникът е отсечен ствол от дъбово, брястово или крушево дърво, което според традициите на православните християни в България, трябва да се постави в огнището или камината и да гори през нощта на тържествената трапеза на Бъдни вечер. Вярването е, че светлината и топлината от бъдника символизират не само раждането на новото Слънце и Исус Христос, но те са причина на празничната трапеза да гостуват мъртвите предци и самата Божия Майка, за която се нарича и първия къшей при разчупването на празничния обреден хляб.

Вечерта е скромна, нощта е тиха и свята.

По традиция програма "Хоризонт" на БНР ще предава пряко богослужението от патриаршеския катедрален храм "Свети Александър Невски", което ще бъде отслужено от наместник-председателя на Светия Синод митрополит Кирил.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.