Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес Православната църква чества свети свещеномъченик Харалампий и св. мъченица Валентина
10 Февруари 2016
Свети Харалампий пострадал в началото на ІІІ век при римския император Септимий Север
На 10 февруари православната църква почита Св. Харалампий и св. мъченица Валентина. В народния календар Свети Харалампий е познат като лечител, използвал  чудодейните свойства на меда, затова денят е празник на пчеларите.

Свети Харалампий пострадал в началото на ІІІ век при римския император Септимий Север. Той бил епископ в гр. Магнезия, в Тесалия. Без да се страхува от гонението, смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите. Той говорел: “Моят Цар Иисус Христос пратил пророците и апостолите, за да могат всички люде да се вразумят от тяхната проповед и да вървят неуклонно по пътя на правдата. Покланящите се на идоли предават душата си на смърт. А Иисус Христос чрез пророците и апостолите ни пратил думи за вечен живот. Затова трябва да вярваме на думите,които ни показват пътя към вечния живот, а не да вършим дела, които принасят на душата вечна гибел”. 
     
Езическите власти уловили светия епископ и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът решително отказал да се отрече от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания. Стържели тялото му с железни нокти, докато го одрали жив, но старецът с търпение и мъжество понасял страданието и говорел на мъчениците: “Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, вечен живот”. 
     
Виждайки изумителната твърдост на стареца и чудесните прояви на Божията сила, множество езичници повярвали. Всички те започнали да славят истинския Бог и мнозина от тях били осъдени на смърт. Чудесно изцерен от раните си, св. Харалампий призовал езичниците да разберат истината, изцерявал болни и чрез силата Божия правел много чудеса. По повеля на императора той бил осъден на смърт. Когато го завели на мястото на наказанието, св. Харалампий вдигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички люде – да им даде телесно здраве и душевно спасение, като им умножи земните плодове. “Господи – казал той в молитвата си, - Ти знаеш, че човеците са плът икръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!” След тая молитва светият старец предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча си върху него. Свети свещеномъченик Харалампий пострадал в 198 г. на 113-годишна възраст. 


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.