Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хиляди богомолци пренесоха мощите на Кръстителя в Созопол
5 Август 2010
Улиците на града се оказаха тесни, за да поберат всички желаещи да се включат в религиозната церемония

С тържествено литийно шествие светите мощи на Йоан Кръстител бяха пренесени от Археологическия музей в църквата "Св. Георги" в Созопол днес. Хиляди богомолци се стекоха в градчето, за да се включат в религиозната церемония, съобщава АСН.

Двама министри - Симеон Дянков и Божидар Димитров, представиха правителството и първи се поклониха пред мощите на Кръстителя. Тържествената церемония започна малко след 9 часа в залата на Археологическия музей, където предварително бе подготвена светинята.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи заяви, че денят в който се пренасят мощите, е свят ден за цяла България. Той подари на министър Дянков и на Сливенският митрополит Йоаникий книгата на проф. Божидар Димитров за историята на Созопол.

След това Негово високо преосвещенство понесе мощите високо на ръце и поведе литийното шествие по централната улица на Созопол. Пренасянето на реликвата бе възвестено от тържествен камбанен звън и църковни песнопения през целия път до храма.

Хилядите поклонници дошли да почетат събитието се вляха в литийното шествие, а улиците на Созопол се оказаха тесни, за да поберат народа. 13 духовници, начело с Йоаникий внесоха тържествено мощите на Предтеча в църквата "Св. Георги", която бе избрана да бъде техен временен дом.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

andrej
06 Aug, 2010 | 23:15

chudesno subitie!moshtite na Purvia svetec n Hristianstvoto,v grada na Sv.Andrej Purvozvani...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.