Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е рожденният ден на Христовата църква – Петдесетница
27 Май 2018
Празникът отбелязва слизането на Светия Дух над апостолите, на петдесетия ден след Възкресението на Христос

Петдесетница или Ден на Света Троица, също и Духовден е голям християнски празник. Той прославя слизането на Светия Дух над апостолите, на петдесетия ден след Възкресението на Христос.

След Възнесението, апостолите, заедно с Дева Мария и десетки вярващи, се намирали в постоянна молитва в Сионската горница. В неделята на Шавуот, изведнъж се извила вихрушка и самият Свети Дух се явил пред вярващите във вид на огнени езици и ги дарил с божествени дарове. По думите на апостол Павел (Галатяни 5:22-23), даровете на Духа били любов, радост, мир, дълготърпение[1], благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание. Под влиянието на Светия Дух, те започнали да прославят величието на Бога на най-различни езици. Така те били просветлени и готови да тръгнат по света и да проповядват Християнството на други народи.

Поради вихрушката и шума, много жители и посетители на Ерусалим се събрали около сградата. Тогава апостол Петър произнесъл първата християнска проповед, в която прославил величието на Христа и поканил присъстващите да се покаят. В този ден, повече от три хиляди души приели християнската вяра и създали първата християнска общност.

Петдесетница е един от най-големите християнски празници. Смята се, че това е рожденият момент на християнската църква. Докато традиционно иконите показват действията, случили се в сградата, много от иконите за Петдесетница ги изобразяват на фона на Сионската горница, като символ на голямото значение на събитията, надвишаващо времето и мястото, в което са се случили.

На Петдесетница вечерната служба и утринното богослужение се съединяват. В знак на духовна радост, на богослуженията от Великден до Петдесетница въобще не се коленичи. В молитвите на Петдесетница се спомня за починали родители и братя. Понеделникът след Петдесетница е празникът на Свети Дух.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
30 May, 2018 | 23:59

Да прескочим кротко душещипателния чуш, че е имало някакъв си Йерусалим и древен израил, че Христос се е казвал Исус и е бил обрязан, че евангелските събития са се развивали в тази ориенталска дупка, каквато винаги си е била, както и сега. А да си спомним че световното племе дето дявола му е поставил в ръцете Парите, Правителствата и Армиите на света, защо да не прищипи между бедрата си и главния враг на този дявол - църквата. Но християни все пак има, - те са тези които са приели този ужас като изход.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.