Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Криминалисти съставиха точен фоторобот на апостол Павел
Николай Атанасов - 25 Юни 2008
На германските специалисти сътрудничил един от най-добрите биографи на апостола, теологът от Дюселдорф Михаел Хеземан

Специалисти по криминология от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия създадоха фоторобот на мъж, живял преди 2000 г., който още приживе станал една от най-известните личности в християнската религия – апостол Павел, съобщава германският ежедневник Frankfurter Rundschau.

Необичайната криминална възстановка била посветена на започващата от 29 юни Година на апостол Павел, обявена от германския папа Бенедикт XVI, и на милионите немски католици, които представляват най-голямата религиозна общност в страната.

Специалистите изградили възможно най-точния фоторобот на ученика на Исус, използвайки огромна база от документи и исторически описания, предоставени им от теолога от Дюселдорф и водещ биограф на Павел, Михаел Хеземан (Michael Hesemann). Той помогнал на криминалистите в издирването на древни скици на апостола, данни за неговата възраст, семейно положение, летописи за пътешествията му по Източното Средиземноморие и детайлни негови описания от раннохристиянски богослови от ІІ век. 

След обработката на всички събрани данни се оказало, че Павел е бил дребен на ръст, кривокрак мъж със светла кожа, напредващо оплешивяване над челото, просребряваща брада и мустаци, и леко гърбав, клюновиден нос. Апостолът приковавал погледа с изсечените си волеви черти и преди всичко с големите си кафеви очи. Останалите му характеристики били често разпространени сред мъжете на средна възраст във всички градове в Южна Европа по онова време.

Преди своето пречистване и кръщаване като апостол, Павел (ок. 5-64(67) г.) се наричал Савел и бил яростен гонител на християните. Той бил роден в град Тарсус в Мала Азия (дн. средиземноморска провинция Мершин в Южна Турция) и работел като майстор на шатри. Като ревностен юдеин, Савел се отличавал с изключителна жестокост в преследването на ранните християни. Той присъствал и насърчил убиството с камъни на архидякон Стефан. След като пред вратите на Дамаск му се явил Исус и той прогледнал за Божията светлина, според Евангелието на Лука той се покръстил и приел името Павел. 

Апостолът започва първата си мисионерска обиколка в Антиохия ок. 47 г., след което проповядва в Кипър и малоазиатските провинции на Римската империя. Следват още 2 мисионерски обиколки през градовете Дербе и Листра, провинциите Фригия, Северна Галатия, Македония и Мала Азия, преди да бъде арестуван при 5-тото си посещение на Йерусалим за въвеждането на езичник в юдейсдкия храм и проповядване срещу Законите на Мойсей (Тората).

През 60 г. отпътува за Рим, за да бъде съден, но корабът му се разбива на о-в Малта, където става 3 месеца и покръства римския губернатор Публий. След това продължил по море до Сиракуза на о-в Сицилия, откъдето бил прехвърлен в Рим и поставен под домашен арест за 2 години, където продължава да проповядва Евангелието и учението на Исус Христос. Според едни източници е обезглавен по заповед на император Нерон в годината но опустошителния пожар в Рим, а според други, 3 години по-късно през 67 г. Римо-катоическата традиция чества смъртта му на 29 юни, в деня на кончината на апостол Петър, разпънат на кръст през 64 г.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
14 Mar, 2009 | 22:42

Кресливата проповед на този човек, сравнима с американската пропаганда, е оказала повече вреда отколкото полза на християнството. Тя е чужда на спокойната чистота светеща около богочовека. Той е и единственият Апостол който не е видял Христос, но да поговориме за друго.
Неприемливо, нежелано в християнството е "еврейството"на Христос. Бог не може да се въплати така ниско, и ако изгпежда така, то има някакъв неясен за хората смисъл, но не в полза на евреите. Че те са - абсолютно зло, е равносилно по значимост на - Спасителна мисия, на - Бог възлюби човека дотам, че пожертва Сина Си. Ако тези, на които в ръцете е концентрирана цялата власт на света, са обикновено човешко племе, и без това едно от друго по зли, - се обезсмисля самата Саможертва, - срещу цигани ли е тя, срещу кюрди, срещу наркомафията и порнобизнеса? Доказателства има разни, грижливо избягвани, но по важни са духовните:
Носителите на Христовия дух бягат от света. Монашеството е входната врата на небето, извън него няма християнство - това го заявява със собственото си съществуване, свидетелства и официалната църква, приемаща го странно. Защото църквата е част от властимущите, - а всяка власт развращава, светците избягват да стават игумени, оттеглят се встрани от манастира. Христос я избягва като огън, заповедите му са меки, като препоръки, покани. Всички ереси се дистанцират от Княз мира сево. Църквата ги гони заради общите си интереси с този Княз. Ересите не са опълчени директно срещу официалната църква, но са отхвърлили Стария завет, Йехова - Света. Затова те са биле разтерзани през вековете, все по един и същ начин - комунистически. Няма нито една ерес, профанизираща Христос, или поне имаща лоялност към Стария завет, да е гонена. Вижте по телевизията всяка неделя, всевъзможни палячовци как проповядват Христос. Протестантството е станало флиал на Синдриона, - защо? - Няма монашество. Там може да се каже, че Христос е един добър еврейн, спретнат, възпитан, призоваващ към градивен труд и уважение към вече замогналия се, - труд, тук, земен, и награждаващ веднага с конвентируема валута, положение в обществото, власт. Това не са трудни думи, след като няма монашество, - те са насочени към тълпата и тя ги приема с лекота, сякаш сама си ги измисля. И тя наистина е сама, казано по христиански - умряла. Животът е избягал от нея. Няма за какво да говори с тълпата, с нея говори еврейна. Има интерес към богомилството, любопитство, това любопитство което измъква от тълпата, - унищожено, засекретено - фашисти, посягат на интересите на Княза. Коментирайте на воля, от пусто в празно - такава демокрация е било и дванадесети и първи век. Първите християни, - какво са правили, когато са биле още живи тези дето са знаели Христос? - И те са фашисти - не уважават Княза. Информацията е изгорена, засекретена. Бог който е избрал богоубийството за спасението на човека, не може да не го е имал предвид от създаването на света, и да не е имал предвид племето което ще свърши тази работа. Те са носители на предвечното зло, с което Бог има такива проблеми, в отблясъците на които сме затънали до гуша в нашия жалък свят.
Христос може да бъде възприет и без своя земен образ - "съдете по делата ми, което е същото", но еврейн да се обожестви - е абсурд! Канибала, гешефтара, подлеца - си е само това, всичките му опити да излезе от проклятието си са комични - вижте тяхните напъни, при нужда в бизнеса си, да изглеждат добри. Нека, ако трябва, образа му да отблъсква - еврейн, - може би това си е божия план, - но словото стои, - това слово, което прави някои да се чувстват неевреи, - претенденти за вечен живот.

gerryqu
26 Jun, 2008 | 10:02

Апостол Павел да ни пази и закриля! Дай Боже повече хора да се обърнат към Исус, както го е направил Апостола!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.