Факти, Анализи, Коментари
   21 Юни 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Чудотворната икона на Света Богородица от Бачково за пръв път в Пловдив
1 Юни 2008
Пловдивският митрополит Николай се обърна към децата и техните родители по повод на 1 юни
Билбордът на Пловдивската митрополия по повод Празника на детето
Билбордът на Пловдивската митрополия по повод Празника на детето

Чудотворната икона на Св. Богородица от Бачковския манастир

Катедралният храм " Св. Богородица" в Пловдив

Света литургия и Молебен за благодатна закрила на децата пред чудотворната икона на Света Богородица Бачковска ще отслужи Пловдивският митрополит Николай на 1 юни – международен ден на детето, в катедралния храм “Света Богородица”.

Пренасянето на чудотворния образ на Божията майка в Пловдив е духовният подарък на дядо Николай за децата и техните родители послучай празника. Негово Високопреосвещенство ще отправи молитви към Божията майка - тя да бди и закриля нашите деца от злото в този свят. В тържествената литургия, която видеопорталът www.plovdivlive.com ще излъчва в реално време в интернет-пространството,  ще участват талантите от Детска хорова формация “Пловдив” с диригент Лили Славова. След службата за всички деца, дошли в този ден да посетят храма и да се поклонят пред образа на Божията Майка, ще има изненади, лакомства и сладолед на корем. 

Чудотворната икона на Пресвета Богородица – най-голямата светиня на светата Бачковска обител, бе  посрещната на 31 май, събота, в 18 ч., пред катедралния храм “Света Богородица” в Старинен Пловдив от митрополит Николай и свещеници. След вечернята,  отслужена в чест на специалното събитие, светинята остава до вечерта на 1 юни в Пловдив за поклонение - докато има хора, които желаят да направят това.

Бачковският манастир е ставропидиален манастир, т.е. на директно подчинение на Българския патриарх Максим и Светия Синод. Изнасянето  на чудотворната икона от светата обител и пренасянето й се осъществява само с разрешение на Светия Синод. Чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир, известна като Света Богородица Елеуса /Умиление/, напуска манастира само веднъж в годината – на втория ден на Великден. Тогава се изнася с литийно шествие до местността Клувията, където е била намерена преди години.  За първи път, по инициатива на владиката Николай, тя ще бъде изложена на поклонение в Пловдив.  Света Богородица като Майка Божия е Небесна закрилница и пазителка на децата и покровителка на майчинството. Затова дядо Николай поиска пред нейния чудотворен образ да се помоли за децата ни. И българските митрополити на заседание на Светия Синод в София преди дни единодушно подкрепиха инициативата му  и разрешиха пренасянето на светинята в Пловдив за едно денонощие.

Историята на чудотворната икона на Пресвета Богородица Бачковска датира от незапомнени времена. Според съществуващи сведения тя е подарена на манастира от братята грузинци Бакуриани през 1311 г. Цялата е в обков от две ризници – златна и сребърна. Постоянното й място е вдясно от входа на манастирската църква и пред нея винаги има опашка от поклоници, на които тя дарява своята благодат.

По повод Празника на детето - 1 юни, Пловдивската митрополия постави и поздрав към децата от града на билборд. А ето и пълният текст на молитвата на Пловдивския митрополит Николай, произнесена на специалната служба за децата :


Архипастирско послание до всички чеда - деца и родители на богохранимата Пловдивска епархия


           Обични в Господа братя и сестри!

          Днес е празникът на нашите деца, когато с грижа и внимание искаме да ги зарадваме, да покажем обичта и желанието си те да са щастливи. Детските гласове звънят в песни, стихотворения и игри и тази празнична атмосфера създава усещането за радост, удовлетворение, изпълнен дълг. Но така ли е наистина? Нека увлечени в празнуването не забравяме, че денят на детето е повод да размислим дали сме направили всичко, за да бъдат нашите деца щастливи, не само в този ден, но и винаги, през целия им живот? Защото човек е щастлив, когато живее в хармония с Божествените закони. Ако човек живее противно на Божиите заповеди, той винаги ще чувства неудовлетворение, дисхармония, ще преживява мъчителни състояния.

          Помогнахме ли ние на децата ни да живеят според Божествените закони? Научихме ли ги да обичат нашия Господ Иисус Христос, да почитат родителите си, да не крадат, да не лъжат, да не убиват? Не, не сме. Можем да се уверим в това от новините, които научаваме всеки ден: загинали деца, деца, които пребиват съучениците си, деца, които убиват, деца, които са нещастни и нараняват сами себе си. Това са прегорчивите плодове на нашето възпитание.

Стремим се да задоволим децата си материално, а забравяме за душите им, които гладуват и жадуват за Божественото. Господ Иисус Христос казва: „И кой баща от вас, ако син му поиска хляб, ще му даде камък? Или ако му поиска риба, ще му даде змия?” (Лука 11,11) А ние – родители, учители, управници – храним душите на децата си с камъни, като им внушаваме стремеж само към материалното, а ги лишаваме от духовния Хляб, който жадуват душите им. „Аз съм хлябът на живота; който дохожда при Мене, няма да огладнее; и който вярва в Мене няма да ожаднее никога.” – казва нашият Господ Иисус Христос. Колко време вече БПЦ желае и настоява да се въведе вероучение в училище? Колко подписки и писма от вярващи миряни остават без отговор по този въпрос? Защото светоуправници от тоя век не желаят просвещението и спасението на човешките души, те „обикнаха повече мрака, нежели светлината” (Йоан 3,19) Направиха анкети, обсъждания и дебати по този въпрос, за да представят темата като нещо спорно, за да повлияят и наклонят везните на общественото мнение против истината.

 Но въпроса за въвеждане на вероучението в училище не е спорен, той е въпрос от национално значение с еднозначен отговор: „Има ли православие, има България. Няма ли православие, няма България.” ( Митрополит Климент Друмев) Може би тези, които не желаят да има вероучение в училищата, не желаят да има България? Може би те целят упадъка на нацията, моралното разтление на младежта, безизходицата на народа? Може би те се стремят към духовната нищета и материалната бедност на българите, унищожението им като нация? Тогава кои са те? Защо не заявят открито позицията си, а се крият зад аргументи като светския характер на образованието в България, липсата на преподаватели по вероучение, европейските директиви и други подобни празни фрази?

         А колко лесно е в нежната детска душа да се посеят семената на доброто, на вярата, на любовта. Децата сами се стремят към чистота. Евангелието разказва, че когато не допускали децата до нашия Господ Иисус Христос, Той казал: „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие. Истина ви казвам: който не приеме царството Божие като дете, той няма да влезе в него.” (Марк 10,14-15) И той ги прегръщал, възлагал върху им ръце и ги благославял.
     
  Мили деца, и днес Христос ви очаква в храма, където да живеете и пребъдвате, запазени с Неговата всемогъща сила. В тишината на Божия дом ще усетите мир, спокойствие, упование, надежда. Това чувство за Божието присъствие ще бъде ваш спътник през целия ви живот и в моменти на изпитания и трудности вие никога няма да се чувствате сами, защото с вас ще бъде най-добрият ви приятел – Господ Иисус Христос, Който никога няма да ви изостави. Христос, Който е пътят, истината и живота ще ви съветва чрез Своето слово - Светото Евангелие, за да не вървите по пътищата на мрака, в които човек лесно се препъва и пада, а да следвате спасителният път на светлината на света. В домът Господен ще намерите упование в молитвата и Божията помощ няма да закъснее.
    
  Родители, Бог ви е дарил с тази велика чест и радост да имате чеда и естествено всеки от вас се стреми да даде най-доброто на детето си. А най-доброто за тях е да ги научите  на вярата в Бога. Така ще им дадете възможност винаги да избират доброто и да избягват всички онези злини, от които вие, като родители се страхувате: агресия, наркомания, алкохолизъм, разврат, кражба, убийство. Чрез вярата и упованието в Бога вие поверявате децата си в най-сигурните ръце – обятията на Божията милост. Не ги  лишавайте от това! Присъединете се към призива на Светата Православна Църква за православно възпитание на децата! Бъдете участници в душевното просвещение на поверените ви от Бога чеда!
    
  Възлюбени в Господа братя и сестри, родители, учители, наставници  и духовници! Нека в днешния празник на детето, сега, когато изтича поредната учебна година, се поздравим с това, което сме направили за нашите деца. Но аз, като ваш архипастир, не мога да спра да мисля за онова, което не сме сторили; моята съвест ми припомня и моето сърце вика: простете ми вие, деца без родители, които не дарихме с ласка и грижа, простете вие, дечица болни, на които не дадохме своята лепта и не помогнахме да оздравеете; простете вие, деца изоставени, които не приютихме; и вие, които вашите родители, увлечени в суетата на живота  изтърваха изпод грижите си, за да ви грабне зловещата ръка на злото!

      Завинаги се е запечатил в паметта ми разказът за чудото на Света Богородица в местността Клувията при Бачковския манастир, когато майка  изтървала невръстното си дете от скалата и то паднало в дълбоката пропаст. Но Света Богородица чрез благодатта на чудотворната Си икона не допуснала детето да умре и то се спасило.

       Обични, и днес често подобно на онази майка изпускаме децата си и те пропадат в бездната на изкушенията и пропастта на злото и когато за съжаление българското семейство до голяма степен не е християнско, когато българското училище е бездуховно, светско, атеистично, когато българското общество е безразлично, не ни остава нищо друго, освен да призоваваме Божията помощ и застъпничеството на Божията Майка и с искрена молитва да казваме: „Пресвета Богородице, бди над децата ни! Всичкото си упование на Тебе възлагаме, Майко Божия, запази чедата ни под Твоя покров!”  Мили деца, отечески и вседушевно ви поздравявам по случай вашия празник! Моят подарък за вас, мили деца, е искрената ми молитва пред чудотворната икона на Света Богородица, донесена от Бачковския манастир в престолния ни град Пловдив по повод Първи юни – международния ден на детето. С отеческа обич ви поздравявам и молитвено пожелавам да сте здрави, да растете, възраствайки духовно в чиста вяра и евангелска добродетелност за радост на родители, за удовлетворение на учители, за добруването на скъпото ни отечество, за вашето земно щастие и небесно спасение.

Честит празник! На многая и благая лета!

  

Пловдивски митрополит Николай


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.