Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кръстопоклонна неделя на Кръстова гора
28 Март 2008
Митрополит Николай и Константийски епископ Антоний обновяват манастирския храм Покров на Света Богородица
Кръстова гора
Кръстова гора

Третата неделя от Великия пост е наречена Кръстопоклонна. Това е денят, в който се покланяме на Христовия Кръст, като си припомняме доброволното страдание и изкупителния подвиг на Господ Иисус Христос.

В неделя, 30 март 2008 г., Пловдивският митрополит Николай в съслужение с новоръкоположения епископ Антоний ще извърши чина на обновлението в храма “Покров на Света Богородица” в манастира “Света Троица” в местността Кръстова гора. Богослужението ще започне в 9 ч.

Негово Високопреосвещенство владиката Николай и Негово преосвещенство Константийски епископ Антоний ще отслужат празнична Вечерня в събота, 29 март 2008 г., от 18 ч. в манастирския комплекс.

Кръстопоклонна неделя е в средата на Великия пост. Така Църквата припомня на вярващите голготските страдания и смърт на Богочовека и ги въодушевява и укрепва до края на поста. Така Светият Кръст възвестява за безмерната Божия любов към човека и към цялото творение и ни призовава по-съсредоточено и по-дълбоко, отколкото през останалото, невеликопостно време, да се замислим за тайната на тази любов.

На Кръстопоклонна неделя от Светия олтар се изнася Светият кръст и се поставя в центъра на храма. На него се покланят богомолците. Както пътникът, уморен от дългия път, отдъхва под сенчесто дърво, така и православните християни, които пътуват към Небесния Йерусалим – Пасхата Господня /Великден/,  намират по средата на пътя кръстното дърво, за да съберат сили в неговата благодатна сянка за по-нататъшното духовно пътуване.
 
В храма “Покров на Света Богородица” в манастира ще бъде изнесен чудодейният кръст, който е бил забит на билото на Кръстов връх, където е заровена частицата от Кръста Господен. До мястото днес се стига по специално направена пътека. От двете й
Страни боголюбиви християни са построили 12 параклиса, посветени на 12-те апостоли.

Кръстът е символ на вярата. Кръстът е щит, оръжие и символ на победата над дявола. Той е печат като онзи в Египет, за да не се докосне до нас поразяващият ангел, се казва в (Изх. 12:12,29). Кръстът е въздигане на лежащите, опора на стоящите, тояга на немощните, жезъл на пасомите, унищожение на греховете, спасение на душите и телата. Светият кръст дава сила в подвига на спасението. Някога той е бил оръдие на най-позорно и жестоко наказание. Но след като се освети със страданията на Христа Господа, той стана мощна благодатна сила срещу злото и греха, чест и слава на вярващите. “Кръстът е пазител на цялата вселена, кръстът е красота на Църквата, кръстът е сила на царете, кръстът е твърдиня на верните, кръстът е на ангелите слава, а за демоните – язва”, възпява Кръста Господен светата ни Църква.


В Средните Родопи е особено изразена почитта към Христовия кръст.

Историята на месността Кръстова гора е наистина невероятна. Приличала на кръст, затова я нарекли Кръстов връх. Още по-невероятна е приказната природа, която заобикаля манастирския комплекс.

Манастирът «Света Троица» в местността Кръстова гора се намира в самото сърце на Родопа планина, на 6 километра от село Борово. Кацнал е на няколко хълма на 1545 метра надморска височина. В средата на 17 век построили манастира, известен тогава като Троицкия, сред гъстите букови гори. Днес комплексът включва две църкви «Покров на Света Богородица» и «Света Троица» и 15 параклиса.


МАРШРУТ ОТ ПЛОВДИВ ДО КРЪСТОВА ГОРА

Пловдив - Асеновград – Бачковски манастир – на разклона за град Лъки – Юговското ханче, се отбива на юг - минава се през село Борово и на 6 км от селото се стига до Кръстова гора.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

lusis19
25 Sep, 2008 | 14:34

нещо повече за преспиването там има ли къде да се преспи


черноризец храбър 2
30 Mar, 2008 | 21:31

"черноризец храбър"- този коментар който е оставил е най-безмисления до сега!Кой си ти и какво те притеснява?!Много ли си начетен ти,че пълниш на хората главите с глупости.Заради такива болни хора България бавно се развива!Пловдивският митрополит Николай е толкова спомогнал за последната година на православната българска църква,в частност пловдивската енория,че каквото и да казват такива необосновани и жалки хорица ще остане в сянка.Митрополита отваря,набира средства за нови храмове,въведе и вероучение за сега единствено в Пловдив от цяла България има!!! И този "черноризец храбър" ще го съди и пишe глупости..,жалко е!!
Хора пазете православната вяра и БПЦ!,защото БПЦ това сме ние!!
а винаги ще се намират такива жалки хорица да я оплюват..но Господ е с нас и Българската църква!!!

Черноризец Храбър
29 Mar, 2008 | 10:16

Тази статия затвърдява в мен мнението за две неща.Първо: Това което някои наричат "Пловдивски владика" е чиста гавра с Църквата.И второ: БПЦ се е превърнала в една продънена кошница,в която всеки прави каквото си ще. Когато говорим за чина "Обновление на храм" трбва да имаме предвид три много важни неща.Първо:кога е възникнал този чин( богуслужебно последование).Второ: защо се е извършвал този чин. И трето: какво се цели с извършване на въпросното мероприятие тази неделя.
Чина " Обновление" е възникнал в началото на 9 век,като тогава той не е оформен все още в тази богуслужебна последователност в която идва до наши дни.Един от бележитите средновековни византийски богослови работили върху тази материя е патриарх Тарасий Цариградски.Същият е един от основоположниците на химните и песнопенията включени в този чин.Пълен сбор чина получава едва в края на 12 век.до нас е стигнал преведеният вариант на т.н."Марък архиерейски молитвослов" от Охридски митрополит Макарий.
Чина " Обновление" има две важни цели първата е: преосвещаване на храм осквернен от еретици,пожар,смърт в самия храм,нечистотии от животни,блудство в храма.А втората е символ на преосвещаване на великата църква.Това богуслужебно правило не може да се практикува ако не е налице едно от горните условия.Като добавка можем да кажем че чина се практикува при преосвещане на св.престор,подмяна на основният каменнен или мраморен плот,обвивки на престола,полагане на св.мощи ако са били изкарани.
Тарасий Цариградски твърди че епископ смъртно съгрешава ако преосвети осветен храм,твърдейки че това е гавра с СВ.Дух.Което води и до наказателно постановление във каноничното право." Такъв да бъде низвергнат".
Пиша всички тези неща,защото в последно време ставаме свидетели на един пълен църковен произвол от страна на един самозабравил се човек.Използващ прикритието на един недействителен "избор" за своите безчинства.
Ето и естесвения въпрос: Защо ще се извършва всичко това на Кръстова Гора?За да се заличи труда на мъртвите или да няма спомен за тях?
ХОРА ПАЗЕТЕ ПРАВОСЛАВИЕТО СИ,НЕ СТАВАЙТЕ УЧАСТНИЦИ НА ДЕЛАТА НА МРАКА


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.