Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Католиците празнуват днес Великден
23 Март 2008
Папа Бенедикт ХVІ произнася в 12 часа Великденската благословия “Урби ет орби”
Папа Бенедикт XVI
Папа Бенедикт XVI

 Днес, 23 март, католиците празнуват Великден. Великденската служба в базиликата "Свети Петър" в Рим започна. На службата в препълнената базилика присъстват 30 кардинали, италиански политици и чуждестранни дипломати.

В християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Исус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите. Тази година православните ще празнуват Великден на 27 април. Християните вярват, че Иисус е роден от девица, разпнат е и е погребан в гробница, възкръснал е на третия ден от смъртта си и се е възнесъл в рая, където ще седи редом до Отца до деня на Второто пришествие. Наред с това се вярва, че е извършил редица чудеса, изпълнявайки библейските пророчества.

Папа Бенедикт XVI покръсти в христовата вяра по време на Великденската служба в катадралата Св. Петър седем души, между които и един бивш мюсюлманин.

Континенти, култури, обществени структури или исторически различия могат да ни разделят. Но ние се срещаме помежду си, ние се опознаваме посредством същинския Бог, същинската вяра, същите надежди и същата любов, каза папа Бенедикт XVI. Двамата мъже е петте жени който бяха кръстени произхождат от Перу, Италия, Камерун, САЩ и Китай.

55-годишният италиански журналист Магди Алам, който е зам-редактор на италианския вестник Кориере дела сера, прие христовата вяра. Той е роден в Египет и често пише за мюсюлманските страни. Заради критиките му към палестински терористи, представители на движението Хамас заплашиха да го убият, което накара италианските власти да му осигурят полицейска охрана. Във Великденската служба в препълнената базилика взеха участие 30 кардинали, италиански политици и чуждестранни дипломати.

Днес точно в 12.00 ч. папа Бенедикт XVI ще произнесе Великденската благословия "Урби ет орби".


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.