Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отец Антоний става Константийски епископ
20 Март 2008
Светият Синод идва на хиротонията му в Пловдив, ръкоположението ще се излъчва в интернет и по телевизия BBT
Отец Антоний ще носи титлата Константийски епископ
Отец Антоний ще носи титлата Константийски епископ

Архимандрит Антоний ще встъпи в епископски сан – най-висшата йерархическа степен в Църквата, на 23 март 2008 г. Хиротонията му ще бъде в митрополитския храм “Света Марина” в Пловдив. С решение на Светия Синод по предложение на пловдивския митрополит Николай той ще бъде ръкоположен с титлата Константийски епископ. След ръкоположението отец Антоний ще бъде първи помощник на пловдивския митрополит Николай, който е решил да го изпрати на служение в Смолян в удовлетворение на духовните нужди на христолюбивото и родолюбиво население в Родопите. Обръщението към него ще бъде: Ваше Преосвещенство Константийски епископ Антоний.

За празника в Пловдив ще пристигнат 10 български митрополити, висши духовници от Гърция, Русия, Грузия, Румъния. Всички владици ще участват в светата литургия от 9 ч. в храма “Света Марина”. Тя ще бъде излъчвана в реално време в интернетпространството чрез видеопортала plovdivlive.com. Телевизия BBT ще излъчва наживо директно от храма в Пловдив.

В Българската православна църква е традиция на новоръкоположените епископи, които не заемат митрополитски престол, да се дават титли на просияли в древни времена и несъществуващи вече епархии. Така се възраждат за нов живот отдавна съществували структури – митрополии, епископии, патриаршии на Българската църква. Традицията датира още от средата на XIX век, когато се съгражда Българската екзархия.

Оскъдни са сведенията за това, къде точно се е намирала Константийската епископия. Според писания на арабския географ Идризи, селище Константия е съществувало още в тракийско време и се е намирало на 40 км. от Стара Загора в посока Хасково. Това селище е споменато в Хроника на преминаването на немския император Фридрих I Барбароса през Балканския полуостров през 1190 г. , и в летопис на воините на цар Калоян с византийците, където се казва, че през 1201 г. българите превзели селището и го разрушили.

Според други летописци става дума за първохристиянски древноримски град по българските земи, кръстен на името на римския император Констант. Констант е най-малкият син на Константин Велики - Свети Константин, който е дал името си на Константинопол. Констанций Втори е средният син. И двамата братя са живели по българските земи, основали са град, който е носил името Константий и като въдворители на християнството, какъвто е и великият им баща, дали името си на града.

Чест е отец Антоний да носи титлата – Константийски епископ.


Терминът хиротония има гръцки произход и се използва само при посвещаване в епископски сан. При хиротонията (ръкоположението) се преподават благодатните дарове на Светия Дух.  Хиротонията се извършва в олтара и тогава върху избрания се призовава Божествената благодат на Светия Дух.


Епископът е най-висшата йерархическа степен в Църквата. Това е духовен сан, а не е административна длъжност. Епископът е архиерей, което означава свещеноначалник.  Епископът изпълнява всички тайнства в Църквата -  кръщение, миропомазване, венчание, изповед, Евхаристия /литургия/, елеосвещение, свещенство /да ръкополага достойни кандидати в първите две йерархически степени – дяконска и презвитерска/. 


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Черноризец Храбър
27 Mar, 2008 | 22:10

Православието и вечните апостолски канони бяха опозорени.Този цирк,който се разигра в гр.Пловдив има само едно определение през призмата на църковното право - НЕДЕЙСТВИТЕЛНО ЕРЕТИЧЕСКО.Последната дума може и да стряска някого,но това е едно древно определение за онези които правят паралелна структура в Църквата,като лъжат вярващите че това е канонично.Че те са канонични.Не е така.В Църквата на Марин Найденов Минков няма вече благодат.

Славчо Славов
21 Mar, 2008 | 15:04

Липсата на единност и прибързаност в решенията на Синода подсказват несъгласие на Божията воля с човешките планове и намерения

Драган Бачев
21 Mar, 2008 | 13:28

Не познавам архимандрита, но щом Св. Синод е взел решение, значи наистина някои митрополити имат необходимост от заместници на някои места в епархиите си. Да желаеш епископство, добро нещо желаеш, както е казано в Св. Писание и дано новия епископ се представи достойно в Смолянско-родопския регионт.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.