Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Излиза албум с най-ранните записи на The Doors
30 Октомври 2016
Преди The Doors да завладеят света през 1967, те са бандата в London Fog – бар на Sunset Strip
Преди The Doors да завладеят света през 1967, те са бандата в London Fog – бар на Sunset Strip, разположен на метри от световно известния Whisky a Go Go, станал домакин на много от легендарните им лайв изпълнения по-късно в кариерата им. Тази година The Doors отварят виртуална времева капсула с издаването на “London Fog 1966” – колекционерски бокс сет, включващ нечувани записи на групата от май 1966. Доскоро неизвестни на никого, тези записи са най-ранните лайв изпълнения на The Doors. Квартетът миксира и изпълнява блус кавъри с някои от ранните си авторски песни. “London Fog 1966” е едно от няколкото издания, които ще отпразнуват 50-годишнината на групата през 2017.

“London Fog 1966” ще излезе на 9 декември и ще бъде достъпен като лимитиран до 18 000 копия индивидуално номериран бокс сет от Rhino/Bright Midnight Archives. Записът ще идва в автентично изглеждаща кутия, а седемте песни ще са записани на диск и 10-инчова плоча, наподобяваща тест преса. Известният музикален инженер Bruce Botnick, работил с групата и в миналото, наскоро ремастерира аудиото за колекцията.

Освен неиздаваните записи, в сета място намират меморабилия и исторически записки, за да може всеки слушател да добие представа за вечерта в London Fog, и това включва постер, сет листът, написан на ръка от John Densmore, програмата на прожекциите в Royce Hall UCLA, и подложка за чаша от London Fog. Освен това, към колекцията има и записки от Ronnie Haran-Mellen, който по това време избира талантите за Whisky a Go Go. Haran-Mellen за пръв път слуша The Doors в London Fog, и незабавно ги ангажира за Whisky a Go Go, което води до подписването на групата с Elektra и невероятния им успех след това.

Колекцията съдържа и бележки от Nettie Peña – една от малкото щастливки, присъствали на паметната вечер в London Fog. Peña играе изключително важна роля за изданието, защото записва групата на ¼” ролков магнетофон, собственост на Los Angeles Unified School District. Баща й е учител там и й позволява да заеме машината за вечерта. Peña прави и няколко снимки, като пет черно-бели фотографии 8х10 са включени в колекционерското издание. На едната виждаме свежото лице на Morrison, заедно с John Densmore, Robby Krieger и Ray Manzarek на сцената.

Годината на шоуто в London Fog съвпада с годината на записване на легендарния им дебютен албум. Издаден през януари 1967, албумът се превръща в един от най-влиятелните в историята на рок музиката. Както много от ранните им концерти, шоуто отразява дълбоката любов на групата към блуса с версии на “Rock Me” и “I’m Your Hoochie Coochie Man”. Групата изпълнява и “Baby, Please Don’t Go” (Big Joe Williams), “Don’t Fight It” (Wilson Pickett) и “Lucille” (Little Richard).

По времето, в което свирят в London Fog, Doors често репетират нови песни на сцената, които по-късно влизат в някои от албумите им. На това шоу групата изпълнява две авторски песни. “Strange Days” става заглавната песен от втория им студиен албум, който също излиза през 1967. Това е единственият познат лайв запис на тази песен. Втората изпълнена е “You Make Me Real”, и не е издадена до “Morrison Hotel” през 1970.

„Да чуя “Strange Days”, която включиха във втория си албум, в почти финалния си вид години преди издаването му, е невероятно.”, каза Jac Holzman – президентът на Elektra Records, който подписва първия им звукозаписен договор.
Да се върнем към първите стъпки на групата за 50-годишнината на The Doors изглежда като най-естественото нещо. А за следващата година знаем, че ще е изпълнена с още издания и събития!

“London Fog 1966” ще бъде на музикалния пазар от 9 декември от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International. 


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.