Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"Harlem Shake" е тотален феномен в YouTube
7 Март 2013
Заразният хит на американския диджей и продуцент Baauer оглави върха на класацията Billboard Hot 100 след промяна в политиката на чарта

За втора поредна седмица американският диджей и продуцент Baauer е на върха на чарта за сингли Billboard Hot 100 със сензационния си хит "Harlem Shake", който продължава да регистрира огромен брой гледания в YouTube.

Промяна в правилата на класацията е това, което изстреля феномена “Harlem Shake” директно на първа позиция. От тази седмица данните за стрийминга в YouTube вече са един от трите показатели за отчитането на хитовете в Hot 100 на списание Billboard - най-важната класация за сингли в Америка. Наред с продажбите и радио излъчванията, вече ще се следят и гледанията на официалните музикални клипове, както и “генерираните от потребителите клипове, които използват оторизирано аудио”. Тази промяна в политиката на Billboard идва след двугодишни дискусии с YouTube, но именно огромният успех на “Harlem Shake” e  това, което придвижа напред плановете.

Парчето “Harlem Shake” на Baauer, сценичното име на американския музикален продуцент Harry Rodrigues, успя мигновено да се наложи като културен феномен, благодарение на следната концепция: 30-секундният клип започва с един човек, който танцува на песента сам в рамките на 15 секунди, докато другите хора във видеото сякаш не забелязват нищо и остават безучастни в движението. След като се чуе обаче фразата “Do Тhe Harlem Shake”, всички се включват в танца за втората половина от видеото. Текстът “Do The Harlem Shake” всъщност е семпъл от песента “Miller Time” на парти рап бандата Plastic Little, а самите думи възникват вследствие на инцидент в живота на един от членовете й, при който той е въвлечен в бой, завършил накрая с танц.

Песента на Baauer, среща изключително позитивно приемане от страна на музикалните блогове за електроника, както и от други артисти като Diplo, Brodinski и Flosstradamus. В края на януари видео блогърът Filthy Frank качва епизод, който започва с четирима човека, облечени в латексови костюми и танцуващи под звучците на “Harlem Shake”, а през февруари поредица от подобни клипчета, вдъхновени и развиващи се на фона на песента, които започват с танцуващ сам маскиран индивид и завършващи с див масов танц на група импровизатори, заливат интернет пространството, превръщайки я в абсолютен феномен.

Освен като видео сензация с чудовищен брой гледания, “Harlem Shake” се доказва и като нещо повече от просто саундтрак на генерираните от потребителите видеа. Аудиото печели внимание и само по себе си, като дебютира под # 17 в On-Demand Songs със 803 хиляди пожелани излъчвания.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.