Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Документален филм за китно селце в Родопите пуска телевизия “Евроком-България”
Цветан Бакърджиев - 29 Юли 2004

Продукцията е дело на Росица Ангелова (сценарист, асистент-режисьор) и Пепа Кошишка (оператор, режисьор).


Филмът разказва легендата за създаването на село Добралък.
     Една светулка свети в сърцето на Родопите. Селце, като че ли откъснато от света. Искриците духовност напомнят за свещения огън на българщината. Селце, израснало със свободата на орлите, съхранило всички добродетели, сякаш поети с първото вдишване на боровия въздух, с първата глътка бистра водица. Един филм за Добралък. Един филм за добрата дума, чудните песни и за широката родопска душа...

     Новият документален филм “Дърво с корени”, който ще излъчи телевизия “Евроком-България”, ще потопи зрителя в свят, сякаш изтъкан от митове и легенди, но същевременно с това съвсем реален и самобитен. Продукцията включва природни импресии, импресии  на стари къщи и възстановки.

     Филмът “Дърво с корени”  има за цел да покаже духа на малкото родопско селце Добралък. В него е показано едно от най-старите запазени училища в Родопите, а така също и новото, вече запустяло училище. Прави се паралел между  старата и новата сграда. “Дърво с корени” включва и разказ за църквата, която се намира в двора на старото училище. Много родопски песни  ще радват зрителите по време на документалния филм.

     Продукцията е дело на Росица Ангелова (сценарист, асистент-режисьор) и Пепа Кошишка (оператор, режисьор). Документалният филм е заснет за 5 дни, всички кадри включени в него са напълно автентични. Официалната премиера на документалния филм ще бъде на 4 август от 20,00 часа по телевизия “Евроком-България”.


Сценарист на филма е младата талантлива репортерка от “Евроком-България” Роси Ангелова.
     Филмът разказва легендата за създаването на село Добралък. Преди много много години, след разселването на някогашното старо село Герово, един от жителите му на име Добрю, напуснал родното огнище. Пуснал Добрю говедата си по дефилето на река Луковица и тръгнал да търси ново поселище.

     Скоро стадата възвили вдясно по дълбок дол и навлезли навътре в планината. По обяд пладнисали в малка лъка. Там се установил дядо Добрю със своите говеда. После лъката с поселището нарекли Добрюва лъка, а оттам дошло и Добра лъка...

     Документалният филм ще ангажира вниманието на зрителите с тема колкото стара, толкова и актуална - любовта между хората във всичките й форми и измерения. Мястото на снимките е село Добралък, разположено в най-южните разклонения на Чернатишкия дял на Западните Родопи.


В село Добралък цари самобитна атмосфера.
     Обградено и защитено от всички страни от планината, селото надживява векове и събития. Жителите на Добралък са изградили своя характер и духовна култура при трудни условия и изпитания, на които ги подлага природата и отдалечеността от другите селища.

     В селото цари самобитна атмосфера. Жителите на Добралък имат нетрадиционен светоглед, който коренно се отличава от съвременните разбирания на българите.

     В документалния филм на телевизия “Евроком-България” присъстват епизоди с художествени мотиви, снимките са натурни - в екстериор и интериор, а музиката е неделима част от цялостната повествователна структура на филма. Основният музикален мотив е фолклорен - гайда, кавал, чанове, акапелно пеене. Автентичната музика обогатява пластичното решение и монтажа със свои измерения. Между отделните теми са включени кратки (около 30 сек.) импресии, свързващи отделните теми.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Петя Караджова
25 Apr, 2019 | 18:53

Може ли някой да ми изпрати филма за Добралък email: petya_stoyanova1@abv.bg

Василена
31 Jul, 2013 | 14:56

Здравейте, от доста време се опитва да намеря филма за село Добралък, но не успявам, моля Ви от сърце да ми го изпратите на e-maila:vasilenaboneva@abv.bg! Много благодаря предварително!

death
10 Apr, 2008 | 13:51

abe ya e mahnete taq da si hodi ot va6ia vestnik-abe nemoga da q di6am be za kva se misli

dead
08 Apr, 2008 | 13:20

taq mai e golqma nekadarnica

dimitar gegov
27 Sep, 2007 | 18:43

iskam tozi film.i moite koreni sa ot dobralak

mimi
08 Aug, 2007 | 18:34

i az iskam tozi film za dobralak ako nqkoi moje da mi go prati - geri_17__@abv.bg

krasimir
02 Mar, 2007 | 17:30

molq da mi kajete ot kade moga da si go nabavq che i moqt koren e ot tam--PITONAZI@ABV.BG

chocho
25 Sep, 2006 | 10:59

Az sashto iskam da imam tozi film za Dobralak.Molia niakoi da mi kaje kak i otkade! chocho_bulgaria@yahoo.com

dartwader
11 Sep, 2006 | 14:54

taya puk za kva se misli-mnogo talantliva mlada reporterka-ha,ha,ha!!!!!!!

Maria Ilieva
26 Feb, 2005 | 00:45

Moga li ot niakade da zapisha filma za Dobralak,. tova e seloto na baba mi ,maika mi a lkelia mi vse oshte jivee tam....Molia vi iskam tozi zapis...!


Гаврил
02 Aug, 2004 | 17:18

Родопите са прекрасно място.Нека има повече филми за живота там.Браво на колектива заснел този филм.

star
01 Aug, 2004 | 19:01

Mnogo intereseno mi se struva


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.