Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени научиха мозъка да управлява изкуствено създадени мускули
29 Април 2020
Традиционните роботи и киберпротези имат много проблеми. Те не са много гъвкави, не са съвместими с живата тъкан, не могат да се поправят. Природата вече е намерила креативни решения за тези проблеми
Неврофизиолози от САЩ създадоха прототип на „биоробот“, като свързаха фрагмент от гръбначния мозък на плъх с изкуствено създадени мускули и се научиха как да го контролират. Описание на тяхната работа беше публикувано от научното списание APL Bioengineering.

"Традиционните роботи и киберпротези имат много проблеми. Те не са много гъвкави, не са съвместими с живата тъкан, не могат да се поправят и разлагат след края на жизнения си цикъл. Природата вече е намерила креативни решения за всички тези проблеми. Използвайки нейния опит, ние можем да създадем все по-сложни и полезни биороботи “, пишат учените.

През последните 10 години неврофизиолозите и биоинженерите създадоха десетки различни киберпротези, изкуствени крайници и сетивни органи, които могат да бъдат свързани с главния или гръбначния мозък на хора и животни, използвайки специални системи, които учените наричат „невронни интерфейси“.

Например през 2012 г. лекарите за първи път свързват киберръка към мозъка на парализирана жена, в резултат на което тя е в състояние сама да вдига чаша с кафе и да извършва някои други действия. През 2016 г. специалисти от американския университет Дюк свързаха мозъка на пациент с роботизирана количка и преди година възстановиха способността на пациента да ходи със специален стимулатор на гръбначния мозък./БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.