Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ново покритие превръща обикновеното стъкло в суперстъкло [ВИДЕО]
7 Август 2013
Идеята за създаването на това покритие идва след изучаване на листата на месоядни растения

Изследователи от Харвардския университет са разработили ново покритие, което прави обикновеното стъкло здраво, самопочистващо се и хлъзгаво. Оптичните свойства на стъклото не се променят. Новото покритие може да се използва в производството на устойчиви на надраскване лещи за очила, самопочистващи се от замърсявания прозорци, соларни панели и нови медицински диагностични устройства.

Изследователите нарекли своята разработка SLIPS (Slippery Liquid-Infused Porous Surfaces). Според експерти, това е най-хлъзгавото покритие, създавано някога. Идеята за създаването на това покритие идва след изучаване на листата на месоядни растения, които са със свръххлъзгава повърхност: веднага след като насекомо кацне на листото на растението, то се плъзга надолу, където растението го залавя и смила.

SLIPS има тънък слой от течен лубрикант, което позволява на течността да се оттича бързо по повърхността. Състои се от множество клетки подредени под формата на ями, които са пълни с лубриканта.

За разлика от други покрития SLIPS не само отблъсква нефт и други течности, но дори и лесно прилепващи към повърхността продукти като мед. Покритието също така предотвратява образуването на скреж и биофилм.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.