Факти, Анализи, Коментари
   28 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
С кану в езерото Вая
7 Май 2014
Най-новата атракция на Бургас - разходка с каяк в езерото Вая ще стартира през май
Най-новата атракция на Бургас – разходка с кану-каяк в езерото Вая ще стартира през втората половина на май. Така осигуряваме още една зона за отдих на жителите и гостите на Бургас. Десетте каяци са част от развлеченията, които ще предлага изградената в края на миналата година екозона край Бургаското езеро, наред с любителския риболов и наблюдението на птиците, сподели кметът Димитър Николов. 
 
Лодките са вече осигурени. Те са едно- и двуместни и са снабдени със съответния брой и размери спасителни жилетки. На езерото ще има инструктури, които ще провеждат кратко обучение на хората преди влизане във вода и ще се грижат за тяхната безопасност. По същата причина в езерото ще бъде обособена и специална зона за гребане. 
 
„Идеята ни е да използваме много по-пълноценно този изключително богат и рядък природен ресурс, който града ни има – бургаските езера“, обясни кметът Николов. 
атракция ще може да се ползва от пролетта до края на лятото. Цената за ползване на кану ще бъде 3 лв. за час на човек и 10 лв. за повече от 3 часа разходка в езерото. Ученици, студенти и пенсионери ще гребат за 2 лв. на час и 7 лв. за над 3 часа. 
 
В момента на еко зона Вая е поставена охрана и видеонаблюдение. След разговори на кмета Димитър Николов с ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ на езерото ще бъде позициониран допълнителен охранителен екип с лодка, който ще осигуряван ежедневен контрол срещу бракониерски набези. 
Еко зона Вая разполага с 4 пристана, които имат подвижна част във водата, т. нар. плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Те са изработени от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в Натура 2000. Слънчеви панели ще осигуряват осветлението на зоната, а до нея се стига чрез дървени указателни табели по път без асфалт. На мястото има обособени паркоместа и множество кошчета за отпадъци. 
 
Подобна екозона, но с два пристана, дървена беседка и алейна мрежа, бе изградена миналата година и на брега на канала, свързващ Мандренското езеро с морето /до кулата на полуостров Форос/. Двете зони за отдих са част от политиката на Община Бургас за отваряне на града към морето и езерата. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.