Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Румен Овчаров: Не може в земетръсен район да дърпаме дявола за опашката
4 Април 2012
Управляващите търсят начин да отменят мораториума за шистовия газ, смятат от Коалиция за България
Не може в земетръсен район да дърпаме дявола за опашката. Това заяви депутатът от ПГКБ Румен Овчаров по време на дискусията за създаване на временна анкетна комисия, с която според социалистите управляващите търсят основания да преразгледат мораториума върху проучването и добива на шистов газ в България. Овчаров се позова на материали, изпратени от американския посланик Джеймс Уорлик до Бойко Борисов. В тях се споменава, че на територия в САЩ, където се добива шистов газ и където никога не е имало сеизмична активност, се случват земетресения. „В България нали знаем, че земетресенията са на по- малко от 100 километра от района, в който вие ще дупчите? И това не е безобидно земетресение, става дума за Вранча!”, обясни на мнозинството Овчаров. Той беше категоричен, че трябва да има достатъчни гаранции за безопасност. „Не може в земетръсен район да дърпаш дявола за опашката!”, категоричен беше депутатът от левицата. Овчаров отбеляза, че е важно всяка страна да знае енергийните си ресурси, но е важно и да се изчисти въпросът за рисковете при проучването, както и да има оценка за безопасността. „Нито едно от двете неща не бе направено. Защо бягаме пред вятъра?”, заяви Овчаров.
 
Петър Курумбашев цитира решение на щата Ню Йорк  за абсолютна забрана за проучвания в районите с питейна вода. Депутатът от левицата запозна мнозинството и с тревожни данни, оповестени от Ню Йорк Таймс. В материала пише за проблемите със заразена вода, която няма къде да бъде складирана и чието количество се равнява на 12 язовира „Искър”. „Къде ще съхраняваме такава вода в България?”, попита Курумбашев. Той отбеляза, че в САЩ има над 1000 кладенеца със 100 пъти по-голяма радиация над стандартите, а в някои кладенци радиацията е 1000 пъти повече, като самите американци не могат да изчистят водата. „Кога в България ще се строят пречиствателни станции?” – беше другият въпрос на Курумбашев, на който управляващите така и не отговориха. Депутатът изтъкна още, че в американските области със сондажи има 7 пъти повече заболявания на децата от астма от средните за страната. 
 
Георги Божинов беше категоричен, че Коалиция за България няма да подкрепи създаването на анкетната комисия и изтъкна, че позицията на левицата е формирана в диалог с неправителствени организации, български учени и чуждестранни специалисти. Според Божинов управляващите нямат нужния праг на компетентност да се противопоставят, когато чужди интереси и внушения предлагат управленски и законодателни решения. 
 
Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов коментира, че със създаването на парламентарната анкетна комисия става ясно, че мнозинството е гласувало мораториум само, за да намали създалото се преди време напрежение в обществото след провелите се протести. 



последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
12 Aug, 2018 | 23:06

Всяка баба може да бъде убиец, - но въпроса е да се убиват българи като ми кацат в болницата, аз съм доктор. Докато бях в Америка си мислех че евреите сме определили тази държава, голяма и безропотна, за полигон на геноцида над бялата раса, - в Ню Йорк се мярват бели колкото в Столипево. Но с връщането ми в България установих че не изоставаме, а в безропотност на населението и превъзхождаме Задокеанския Колос, макар и той да е под нашето азербайджано-тюркско присъствие? Няма доктор, наш де - защото има изобилие от китайски, арабски, мексикански и всякаква мелес хванати за нашата работа по изтърбушването на света, - да не работи с непонятното за гоя удоволствие! Изпитваме наслада, ама наслада каквото гоите не могат и да подозират! - наслада от гърченето на души, които до последния момент си мислят че ние ги лекуваме?! Мажете ли да си представите само каква простотия са белите оставени от яхвето в наши ръце! Агонията, по възможност по болезнена и продължителна, ни кефи направо в най важното - в тупорчестата ни се чест, - че ние се потапяме изцяло в любезността на бога с цел - финалния напън в усвояване на наследството! Ашколсун на Моя народ! Машала на азербайджано-тюркския спасителен за нас хибрид, за който яхве в момента разчиства градинката с гойското име България, което и ние ще си го ползваме за парола на Ню Изсраил. Защото, в тази България ще приемем Машиаха! - а той казва, че името няма никакво значение, както и какво пишат, редят ноти или рисуват - важното е да им се пролее кръвта до последно. - Аз искам, като дойда, да си накисна чреслата в кръв, защото съм огорчен че моретата са направени от една пикня.

муспи
29 Jul, 2018 | 01:46

Другари, разрешете ми от най Горно място - ЦК на Партията и лично Генералния й Секретар, да ви предам топ-секретната информация, че по решение на още по Горно и Невидимо място, се налага да направим Отход от Демокрацията. Тодор Живков на времето каза - "че защо не казаха бе, аз щях да направя маньовър!", - та народа вече се настрада достатъчно другари, а ние сме си Народна Власт по начало, иначе губим легитимност, ставаме нещо като ЦСКА! За да се проведе плавно Новия Преход, органите на властта и въобще цялата стохилядна управляваща администрация ще бъде запазена, а и подпомогната финансово от Горното и Тайно Място. за кеф и радост на Мултинационалната Источно Балканска Държава BGR. - Ако има известен дискомфорт, спомнете си че не убиваме евреи, а ги развъждаме!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.