Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Расте тъпо поколение
Иван Иванов - 12 Юни 2008

Расте тъпо поколение, поколението на петте книги. Непрекъснато се говори, че учебните програми са трудни, че информацията в тях е огромна, спори се дали да се провеждат или не матури, вдигат се дори стачки в защита на правата на учениците. Никой обаче не казва простата истина – младите хора в България не четат. Младите хора са мързеливи, разглезени, безволеви, недисциплинирани и на всичко отгоре – с огромни претенции. Липсва им елементарна обща култура. Техните училища и университети са улиците, баровете, кафенетата, нощните клубове, чалготеките, дискотеките. А там не се трупат знания и култура, там таланти и гении не се изграждат. Там, за съжаление, се усвояват само грубост и насилие.

Най-важното, нека пак повторя, младите хора не обичат, не желаят, не чувстват нужда да четат. За какво образование тогава може да става дума? Дори в България да дойдат преподаватели от “Оксфорд” и “Харвард”, дори учебните програми да са перфектни, щом не се чете, резултатът ще бъде нулев. Това е истината, това е най-сериозният проблем на младото ни поколение. Този проблем не се разрешава със стачки, недоволства, безпочвени претенции. Разрешава се с труд и четене.

А може би не съм прав, може би младите хора в България обичат да четат и имат богата обща култура? Може пък в съвременното общество да не е необходимо да се чете толкова много? Може би е възможно човек да бъде интелигентен и културен, без да чете? Може би единствено важна е така наречената “природна интелигентност”?

Имате думата.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
03 Jul, 2008 | 07:43

сигурен съм,че не си простак,само се чудя дали осъзнаваш,че цветът ти зависи от СВЕТЛИНАТА...Тъмния,излез на светло!

Тъмно син
25 Jun, 2008 | 20:23

Волгу, гледай аз да не ти влеза остро, че направо ще те закова.

vulgar
24 Jun, 2008 | 08:06

тъжно-насинения,извинявай,че съм ти влязал тъй дълбоко...ама проблема си е твой,макар и тъп. Дълбоко,дълбоко,дълбоко...

Тъвно син
20 Jun, 2008 | 19:49

Брау, Вулгар, точно казано!!

vulgar
18 Jun, 2008 | 19:59

прав е автора - аз хем раста,хем съм тъп,хем поколение...

Тошо
18 Jun, 2008 | 03:02

Що така, бе Волгар? Щом предлага момичето, аз какво - да откажа? А като чета какво пише тъмно синият напълно те подкрепям. Писна ми от току що сложили вратовръзка новоизлюпени интелектуалчета. Тъмно синия и други като него са парвенюта и нищо повече.

vulgar
18 Jun, 2008 | 00:54

сини сливи,гошовци и хризантеми - СБЪРКАЛИ СТЕ СИ КОЧИНАТА!!!
но няма значение - кончината ви предстои...поводи,далГоспод.

Тошо
17 Jun, 2008 | 01:07

Ах, Теменугова
Как искам само за минутка
да се заровя в твойта влажна..... коса!

Теменугова
16 Jun, 2008 | 22:25

Тошо сериозен мъж си, ще се разберем.
Хайде да се .............. запознаем.

Тошо
15 Jun, 2008 | 15:08

Благодаря Волгар. Как не ги е срам.
А за Теменугова
Теменугова,
Кажи как, къде, кога и ще те боцна на часа.

vulgar
15 Jun, 2008 | 06:20

Тошо,беше някакъв социологически коментар на абонирания Андрей /Андрешко/ Райчев,в който /някак уж между другото/ той ясно и категорично заяви,че /"нека се разберем"/..."в България българи няма...освен като манталитет". Това ме шокира,а останалите му глупости не помня. Итова скандално изказване по национална телевизия,в най-гледано време... На тоя бих му изтръгнал гръцмуля

Тошо
15 Jun, 2008 | 02:47

Обади се Теменугова! Кажи кога, къде и как и аз ще долетя завчас.

Тошо
15 Jun, 2008 | 00:58

Теменугова, ще те бодна начаса! Пак питам кога и къде.

Тошо
15 Jun, 2008 | 00:55

Винаги готов. Кажи къде и кога.

теменугова
15 Jun, 2008 | 00:19

А бе Тошко, май на теб ти се иска да опрашваш, щом от всичко, което написах на "Плейбой"- а се спря..

Тошо
15 Jun, 2008 | 00:10

Теменугова, ти с включването на Плейбой може би искаш да кажеш нещо със сексуален подтекст. А може би от името ти личи, че искаш да бъдеш опрашена, а? Пиши, ако ти трябвам, ще се разберем. Хора сме, дет се вика.

temenugova
14 Jun, 2008 | 23:59

Noble, mnogo si prav..vsichko zapochva ot semejstwoto. Neshto e sbyrkano v roditelite na segashnite mladeji i rezultata e na lice. Ama kakvo, ako mojesh da mi kajesh.....
Inache chetat decata, kak da ne chetat- "Bljasyk", "Playboy", "Popfolk"...vsichkata taja pomija /ops..izvinlavam se na myjete, che slagam "Playboy"-ja v chisloto na pomiite" :)/ i gledat analogichni predawaniq po nacionalnite televizii. Taka se syzdawa "kulturata". Slavi Trifonow napravi folka s "oficialen statut", politicite ni priuchawat na " borcheski moral"........kakvo da proizleze.....ako iskash da si jiv u nas trjabva da si chast ot vsichko tova. Jalko....no e fakt. Imamme maj sila samo da si cheshem ezicite po firumi...

Тошо
14 Jun, 2008 | 23:41

Извинявай Вулгар, кажи какво точно кого и защо е казал Райчев. Защото не разбирам.

vulgar
14 Jun, 2008 | 23:01

Чудя се,ако си припомним приказката "Сливи за смет", на колко ИЗМЕТ се равняват сините сливи и рогатия добитък в настоящия форум...Андрей Райчев им казва,че не са българи, а те се дразнят от един откровено вулгарен събеседник...който само констатира скандални прояви на НАМАЗАНИ АНТИБЪЛГАРИ в родната им страна! Не се сърдете тогава,че ви наричам с подходящите ви имена щом не Райчев,а ви дразня аз - простакът,по случайност българин...Не бих се заяждал с вас, ако съзирах съпричастност към наистина критичното състояние на обикновения народец,към който ПРИНАДЛЕЖИМ,господа.

Noble-Fair Sitting Bull
14 Jun, 2008 | 21:32

Абе, vulgar, вуйчо ти, авджията от Каспичан, още ли не те е гръмнал с чифтето, щото си "Тъпо , много тъпо парче", както казва "Тъмно Синия"? Нали още преди месец се разбрахме за това.


vulgar
14 Jun, 2008 | 19:26

...Още веднаж ви напомням изказването по национална телевизия на Андрей Райчев:" БЪЛГАРИ НЯМА..." ЧУХТЕ ЛИ,БЪЛГАРИ ?!? иииииииии...

vulgar
14 Jun, 2008 | 19:11

Ще ви излъжа ако кажа,че разбирам от политика,но БРАВО на ирландците!!! ТЕ,ТЕ УМИХА ЛИЦЕТО НА ЕВРОПАТА!!! Значи трябва да постигнем ПРАВОТО СИ НА РЕФЕРЕНДУМ!...по всички важни въпроси от общо значение. ЗАЩО ние-българите НЯМАМЕ това право? И дали ако го бяхме упражнявали,много от предателствата на управниците ни,не щяха да бъдат елиминирани...иначе е лесно да ни каканижат за "тъпо"поколение/каквато е целта им на душманите/,и че сме си били виновни - ЗА КАКВО? Че сме се родили БЪЛГАРИ?!?

pisi
14 Jun, 2008 | 14:56

че сме роби - роби сме. тия дето не търпят - бягат. вдигнаха се уж някакви стачки ,ама......... на никой от ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ не му запука. кръв трябва явно

vulgar
14 Jun, 2008 | 13:04

Ей,ама тоя рогат чифтокопитен педагог как си седи-тъй мучи...Я да вземе да набие баща си - рогатия,че му е наследил мурафетите,а българския народ до остави на мира,защото именно това му е необходимо. АМАН!!! От политически,икономически и духовен ДИКТАТ! Това е причината за незавидното ни положение...РОБИЯТА,драги ми господа! Посочете ми поне една област от живота ни,в която българите да не са ОБЕКТИВНО СМАЧКВАНИ...с изключение на онези от тях,които са наети да ИЗПЪЛНЯВАТ тази задача - срещу заплащане.

pisi
14 Jun, 2008 | 11:52

книги има и в интернет - колкото искаш и каквито искаш, можеш да си намериш при желание всеки автор. Но простотията и чалгата са заляли страната. Съществува и друг проблем - наркотиците са изключително лесно достъпни за децата, като не слагам в това число трева. хапченца и прахченца можеш да си намериш навсякъде на достъпни цени, и всички се възползват от това в края на седмицата. А родителите им са от "средната класа" и живеят без планове за далечното бъдеще, защото все пак трябва и да се оцелява. Картинката става все по-страшна и те кара да не искаш да раждаш деца в таз държава ...

Noble-Fair Sitting Bull
13 Jun, 2008 | 16:31

Проблемът не е в децата, че не четат. Не е и в учителите че не могат да им набият в тиквите определен стереотип и поведение в обществото. Проблемът преди всичко е в семейството. Няма кой да ти възпита детето, ако ти сам не положиш максимални усилия да го възпиташ. Децата действително копират каквото видят от телевизията и Интернет, но бъдете сигурни че те най-вече копират и родителите си. Като поведение, като отношение към обществото. А кажете, колко от вас вечер говорят с децата си, като влезат в трамвай или автобус да отсъпват място на по-възрастните хора и на жените. Погледнете каква грозна картина е ! Стане някой, освободи място и най-младите се втурват първи да седнат, ама няма капка джентълменство в поведението им. И родителят му ако е там си трае, и какво ли си вика "Ето моят победи. Вреди се. Дано да е такъв и в живота."
А утре и той ще виси над някой загледан в прозореца хлапак и ще си вика "Този тъпанар няма ли да ми отстъпи мастото си най-после!"
Имало Интернет, та нямало нужда от книги.
Какъв Интернет, бе? Къде сте видяли художествена книга в Интернет? Щото аз не съм виждал. И кой ще чете на компютър "Ана Каренина", мапример? Никой!
Просто нацията изпростява тотално! Става бездуховна и пошла, заради бездуховните и пошли родители, които хал хабер си нямат да вземат и да възпитат децата си, ако трябва с бой и пръчка!


vulgar
13 Jun, 2008 | 07:54

напоследък някаква СЛИВА,не знам презряла или недозряла,но мрачно синя,се напиня да ме квалифицира,както личи от името ми...потърси малко разнообразие,чоджъм или ти е бедна фантазията.Изглежда е от дискутираното поколение,или от тези,които го създадоха.

Тошо
13 Jun, 2008 | 01:28

Прав си господин Гюров. Само че у нас тези 10 процента умни ученици са буквално малтретирани от другите 90 и от учителите. Както винаги в България талантливите хора са принудени да я напускат. Затова трябва да се пише и на това да се обръща внимание по форумите.

Господин Гюров
12 Jun, 2008 | 20:53

Пропуснах да добавя, че проблемът не е само български, той е по-скоро цивилизационен, проблем на съвременния капитализъм като система може би. В противовес на предното мнение за Франция, ето един текст, представящ нещата в днешното френско образование като ужасяващи:

http://kosmos.pass.as/e107_plugins/content/content.php?content.30

Под него има доста коментари, изглежда и в САЩ е същото.

Господин Гюров
12 Jun, 2008 | 20:48

Че има тъпотия и нежелание да се учи, има. Но колкото до четенето, понякога пак се чете доста - обаче не книги на хартия, а интернет форуми и други уеб страници.
Днес искушенията са много. Не е лесно на едно неукрепнало съзнание да им устои. То за съзнанието на много възрастни не е лесно, та какво да говорим за децата... Особено когато алтернативата е пълната скука в съвременното ни училище.
Учебници, пълни с информация, която на децата никога няма да им трябва в живота. Учители, демотивирани или направо неграмотни, често влезли да учат педагогика по последно желание, след като не са ги приели никъде другаде. Непрестанно лееща се простотия от телевизиите и другите масмедии. Общоприетите морални ценности в обществото днес - има ли ги изобщо (говоря за масово приети) и ако да, какви са точно?
Какво да очакваме от децата след всичко това? Деградацията е навсякъде, как да ги подмине. Те копират като поведение и ценности това, което виждат.
Не ми е ясно защо средното образование беше удължено до 12 класа. Вместо да се опрости основната програма и да се направят по-специализираните неща избираеми, се добавя още една година задължително учене на глупости, в смисъл неща, които скоро след това на 90-99% никой не помни. Министерство на образованието май мисли повече не за смисъла и ефективността на образованието, а за осигуряване заетост на максимално количество учители, сакън някой да не си загуби работата в системата.

преброетел
12 Jun, 2008 | 16:39

Колко много неща още могат да се добавят.Това ,че има около 10% които наистина имат интерес да учат ,но другите им пречат умишлено.Бях в Франция 92г. ,но там в колеж или лицей учат само които имат желание и интерес. На който не му се учи отива на борсата на труда.Не можеш да кандидатстваш в университет ,ако нямаш Бак(нашата матура).Колежите са професионално ориентирани (ако не ти се учи повече),абсурд е да си помислиш ,че ще ти пишат оценка без знания,или ще си купиш такава. Там също има разглезена прислойка и нещо подобно на нашето чалга поколение, но никой не е казал че живота е справедлив. Но тези 10% , които са умните са направили Франция космическа страна ,със супер бързи влакове ,перфектна система на здравеопазване и т. н. Е имат проблеми с емиграцията, но това е друга тема.

Тъмно син
12 Jun, 2008 | 15:27

Преди известно време намерих този сайт и прочетох няколко текста. Това което авторът казва, се вижда най-вече от писанията по различните коментари на Vulgarл Това тъпо парче явно повече пише, доколкото може тези простотии да се нарекат писане, отколкото чете. Тъпо , много тъпо парче.

Тошо
11 Jun, 2008 | 23:35

Точно така си. Няма какво да увъртаме. Никой не чете. Но за матурите, това е друг проблем. Типично по български. Простотия и издевателство над младите хора.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.