Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-големия диамант за последните 300 години
27 Юли 2022
Диамантът с тегло 170 карата е наречен "Розата на Луло". На търг през 2017 г. за 59,6-каратовия "Розова звезда" бяха броени $71,2 млн. долара
Миньори в Ангола изкопаха рядък розов диамант, за който се смята, че е най-големият, откриван през последните 300 години, предаде АФП.

Диамантът с тегло 170 карата (един карат се равнява на 0,2 грама) е наречен "Розата на Луло". Той е открит в мината "Луло" в североизточната част на Ангола и е сред най-големите розови диаманти, открити досега, посочва в съобщение австралийската компания "Лукапа дайъмънд". Тя е оператор на мината в партньорство с анголското правителство, което приветства "историческата" находка.

"Този рекорден и великолепен розов диамант, изваден от Луло, продължава да показва Ангола, като важен играч на световната сцена", заяви анголският министър на минералните ресурси Диамантино Азеведо.

Диамантът ще бъде предложен за продажба на международен търг.

За да се разбере истинската стойност на "Розата на Луло", той трябва да бъде сцепен и шлифован – процес, при който скъпоценния камък може да изгуби 50% от теглото си.

Подобен розов диамант бе продаден неотдавна за рекордна сума. На търг в Хонконг през 2017 г. за 59,6-каратовият "Розова звезда" бяха броени 71,2 милиона щатски долара.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.