Факти, Анализи, Коментари
   18 Юни 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Черният бързолет може да лети над 10 месеца без да кацне нито веднъж
3 Ноември 2016
Учените от много време предполагат, че бързолетите могат да прекарват много дълго време в небето, но за първи път имат доказателства за това колко точно
Екип от учени от университета Лунд в Швеция откриха коя е птицата с най-дълъг полет. Това е малкият черен бързолет, който може да прекара във въздуха повече от 10 месеца, без да кацне нито веднъж. Учените от много време предполагат, че бързолетите могат да прекарват много дълго време в небето, но за първи път имат доказателства за това колко точно. Данните са събрани благодарение на миниатюрни апарати, прикрепени към 13 птици, чието движение е било наблюдавано в продължение на две години, пише изданието „Сайънс алърт“. 

Проследяващите устройства са показали, че три от птиците не са докоснали земята повече от десет месеца. Те са прекарали на твърда почва два месеца – по време на размножителния сезон, след което отново са поели на път. Дори и птиците, които кацат по-често, прекарват 99,5% от времето си във въздуха. „Това откритие значително разширява границите на това, което знаем за животинската психология“, заяви Андерс Хеденстрьом, ръководител на изследователския екип. „Десетмесечна летателна фаза е най-дългата, за която знаем сред видовете птици – това е рекорд“, допълни той. Малките леки апарати, тежащи само 1 грам, са закачени за гърбовете на птиците и предават данни за това дали тя е кацнала или лети, с каква скорост се движи, както и къде се намира. 

Черните бързолети подобряват досегашния рекорд за продължително летене на своите братовчеди – алпийските бързолети, за които беше известно, че могат да прекарат във въздуха до шест месеца. Следващото предизвикателство пред екипа на Хеденстрьом е да установи как малките птици успяват да се задържат в полет толкова дълго време. „Те може би правят като Фрегатовите птици, които спят докато летят“, каза Хеденстрьом. „Всеки ден по залез и изгрев черните бързолети се изкачват до височина от 2-3 километра. Може би те спят по време на спускащия се полет, но не сме сигурни“, допълни той. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.