Факти, Анализи, Коментари
   30 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разработват ракетоплан за богати космически туристи
23 Април 2013
Желаещите да предприемат подобно пътешествие около Земята, ще трябва да приготвят един милион долара

Калифорнийската компания „Екскор” планира през втората половина на годината да започне изпитания на суборбиталния самолет „Линкс” и едновременно с това разработва концепцията за орбитален ракетоплан, с който смята да вози богати космически туристи. Желаещите да предприемат подобно пътешествие около Земята, ще трябва да приготвят един милион долара, предаде ИТАР-ТАСС.

Ръководителят на „Екскор” Джеф Грисън е уверен, че това „магическо число” няма да изплаши богатите търсачи на приключения и няма да има недостиг на търсене. Навремето първият космически турист Денис Тито заплати за полета до Международната космическа станция с руския „Союз” 20 милиона долара. За тези, които смятат да тръгнат по неговите стъпки, „Екскор” разработва ракетоплан за многократно използване, който ще се извежда в орбита с двустепенна ракета-носител. Компанията в същото време засега не уточнява колко пътници ще побира летателният апарат и каква ще е продължителността на пътешествията с него към звездите.

Според конструкторите, ракетопланът ще може да излита от обикновено летище (дължината на пистата трябва да е поне 2.4 км), ще може бързо да се издига на височина до 60 км и след това по инерция на още до 40 км, а след това да се завръща на Земята. Скоростта му ще е сравнително малка - до 3000 километра в час.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
29 Apr, 2013 | 02:14

На тези ракетоплани могат да се поставят пластични бомби.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.