Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кадафи най-сетне сложи картите на масата: медиците ни срещу атентатора от Локърби
5 Януари 2007
Европа се сблъсква с непреодолими пречки в опитите да помогне на българките, пише британската преса

Става все по-сложно да се добие свободата им

Около 300 души загинаха при атентата в Локърби

Според дипломати и експерти Европа се сблъсква с непреодолими препятствия в своите опити за сключване на споразумение с Либия за живота на петте български медицински сестри осъдени на смърт и съдбата на стотици деца с вируса на СПИН, се казва в анализ на “Файненшъл Таймс”.

Либийският лидер Муамар Кадафи окончателно извади СПИН процеса от съдебното русло и постави на преден план политическия акцент. За пръв път публично той обяви, че медиците са заложници и за свободата им очаква сделка - петте българки и палестинският лекар срещу либиеца Абдел Басет ал Меграхи, осъден заради атентата над Локърби. Ал Меграхи получи доживотен затвор за взривяването на самолета на "Пан Ам" над Локърби, Шотландия, на 21 декември 1988 г.

"Абдел Басет ал Меграхи е невинен. Нека шотландският съд го освободи! Вие казвате: Не, няма да го освободим! Тогава и медиците няма да излязат", допълнил той, съобщи БНР. Той обявил и че фондът за лечение на либийските деца, заразени със СПИН, е празен.

Това е станало на 29 декември в Триполи пред българския посланик Александър Олшевски и шефовете на други дипломатически мисии в Либия. По случай мюсюлманския празник Аид ал адха и края на годината Кадафи събрал в палатката си дипломати и местни първенци. Произнесъл реч за световната политика, но говорил и за процеса срещу българските медици.

"Обвързването на делото срещу медиците със случая "Локърби" е напълно неприемливо и необосновано", реагира говорителят на МВнР Димитър Цанчев.


Въпреки надеждите, че ще бъде постигнато споразумение, позицията на Европейския съюз в преговорите е отслабена от ключовата роля на Либия в усилията за ограничаване на имиграцията от Африка в Южна Европа, пише в анализа на в. "Файненшъл таймс"

По данни на либийското правителство в страната има между милион и милион и двеста хиляди нелегални имигранти, мнозина от които се опитват да се доберат до Европа, главно през Италия. Освен това в Европа се засилват тревогите за сигурността на енергийните доставки и затова ЕС се надява да започне преговори с Либия за засилване на сътрудничеството в петролно-газовия сектор.

“ЕС не е в позицията да упражнява ефективен натиск”, заяви Оливър Майлс, бивш британски посланик в Либия, а в момента заместник-председател на Либийско-британския бизнес съвет.
“Идеята, че може да се окаже силен натиск върху Либия и той да направи това, което ти искаш, е погрешна”, убеден е експертът. Гневът в България и призивите в българските медии за бойкот на Либия оказват малко влияние върху останалата част на ЕС. "Позицията ни спрямо Либия няма да се промени заради това решение на съда", заяви говорител на британския Форин Офис и подчерта, че присъдата все още трябва да бъде разгледана от две върховни съдебни инстанции.

Същевременно Либия се противопоставя на опитите да обвини своята медицинска инфраструктура и съдебния процес, а правителството не желае да обърква семействата на заразените деца.

"Смятахме, че ще има споразумение миналата година", каза официален представител по повод надеждите, които се породиха с връщането на делото от Върховния съд за преразглеждане. "Сега обаче, когато България е в ЕС, вероятно преценката ще бъде, че животът на сестрите струва повече", посочи още той. Правителства на страни от ЕС продължават неофициалните контакти с Триполи. Техни представители все още имат основания да очакват, че ще бъде постигнато споразумение, завършва "Файненшъл таймс". 


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Mech Damokliev
08 Jan, 2007 | 01:48

Medicite shte si stojat v zatvora,nikoi njama da gi ubiva,skotlandcite njama da osvobodjat zatvornika,Locerby-istorijata njama krai,ponezhe polkovnikat si iska parite,koit Lybia plati za katasrofata,a Balgaria njama da mu gi dade,ponezh shte se priznae za vinovna.I taka shte si ostane polozhenieto dakgi godini,zhalko za sanarodnichkite.No Pasito i Nadeto da si pomisljat seriozno kakva "tiha "diplomacia sa vodeli ot onova vreme.Ima oshte mnogo treski za djalane.

Angel
06 Jan, 2007 | 02:11

След като не иска - убийте Лудият Моамар - има нови US ракети...

Йероним
05 Jan, 2007 | 19:23

Друго не можеше и да се очаква от Кадафи! Но защо се стигна до там ? Правителството на г-н Костов нищо не направи. Очакванията се насочиха към Негово Величество Цар Симеон ІІ, цар на всички българи. Според неговите царедворци като проф. Герджиков, огромния международен рейтинг на Височайшата Особа, би бил достатъчен за да разреши положително въпроса с нашите медици. Така и не можахме да разберем какво направиха Негово Величество и неговия външен министър г-н Паси. Залъгваха общественото мнение с някаква "тиха" но много успешна дипломация - изпитана от Негово Величество през годините в изгнанието когато, след грижата за имотите на второ место е била грижата за съдбините на неговите поданници. Накратко и Негово Величество, както се очакваше, нищо не направи! Коалиционното правителство - орел, рак и щука, тегли заключителната щриха над тази трагедия. Резултат - медиците осъдени на сморт са все още в затвора и Кадафи дирижира представлението. Естествено никой управник не се извинява !

rincewind
05 Jan, 2007 | 15:56

кадафи не е педал !! честно


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.