Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Деня на народните будители
1 Ноември 2020
Деня на хората, които в различните периоди от вековната история на България са поддържали будно съзнанието на българите
Днес България чества един уникален празник -  Деня на народните будители. Деня на хората, които в различните периоди от вековната история на България са поддържали будно съзнанието на българите.

Денят на будителите става официален празник у нас на 13 декември 1922 година, когато  ХІХ Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. Предложението за промяната е направено от правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. За ден на народните будители се приема 1 ноември - денят на светеца Иван Рилски.

Така България поставя в историческия си календар, редом с 24 май още един празник на духовността.

Цел на честването на 1 ноември - Денят на народните будители, е да се прослави делото на св. Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на героите от Българското Възраждане - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на светия Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
06 Mar, 2021 | 22:43

Синедрионът е пощурял от възбуда, - това суперсъстояние, когато бездушната биомаса подозира заплаха за кормушката си! Сионските мъдредци се решиха на финален напън за опазване на Паразитния стил на света. Борбата е епична, - но кой казва "епична"? Гоите, - ние казваме - разумна. Разум е това, което ни държи на повърхноста в клозетната чиния, като мазни петна, не можещи да потънат, - но фъканите гои се канят да пускат водата! Излизаме като за последно, с открити карти и с влагане на бисерите си на нашите способности да обработваме гоите. Най напред водата се изключва, - това не е особено трудно, след като държим ППАтата (Парите, Правителствата и Армиите), и после почваме да моделираме света като че е пластелин. Безброй нонпрофит организации поддемат борбата за Нов Световен Ред. Те са толкова много, че примкнулите към тях гейове и лезбийки не се и забелязват. В училищата ще са особено на почит младежките бракове до 13г. - деца старша възраст, под 11 са младша, където вилнее разюздан предбрачен секс, неподвластен на никакви полови, расови и социални различия, докато Комсомола не ги обучи за Моралния облик на Йерусалим. Лайната са духа на Йехова няма да бъдат помитани от слна струя вода, - тя пък е гойски морафет, - покръстват се с вода, светиите им си перат дрехите - Отатъка де, - аман! Всяко лайно ще се поставя в чиния и полага на бюфетя, после по всички бюфети и по малки мебели. Заможните ще си имат апартамент/и за тези чинии, а раята ще ползва обществени хранилища. Това ще са училищата, а и за какво са училища! - ние имаме йешиви, защото имаме разум и наследство, а те за какво? Че ние сме избрани, ние и лайна казваме за пред тях, а между нас си са съкровища. Че те са късове любов на Йехова, спуснати на тази ни работна плащадка, да ни вдъхновяват. Всяко Съкровище е пълно с Глисти - че Глиста е емблемата на Новия Ред, на нас самите, и ние ако това не виждаме щяха ли ППАтат да са положени в ръцете ни! да, грее ни. Пък и Аромат в този залят в Съкровища свят, нещо като музея на ЦСКА Спортна слава, - където всеки гражданин - ние де, ще може да вземе станалия вече на грапав, кафяв суджук, и да си масажира присъствието на Йехова и отпред и отзад.

муспи
01 Dec, 2020 | 23:02

Новият Ред вече, кажи го речи е дошел, защото се пише Новата Конституция. Пише я Бойко Борисоф, който пък е писател по призвание (от Мене де), но все не я написва. Защо? А защото тя е била написана още във време Оно. Включва две главни точки - останалото е вариации върху тях, пренаписвани от всяко поколение раби, с оглед на текущите нужди. Първо, и най изгодно, защото автоматично включва и Второто, подобното. Първа точка гой: - Обичай своя бог с всичките си сили и разум. - Кой бог, своя? - Този който съм. - А какво е това - обичай? - Да ме обслужваш. Внимавай да не си наумиш, че обичане идва от бога, и ти само се включваш, както при Оня, Врага, - за такова предателство ликвидирвам, - че нали за това съм те създал Свободен. Второто е подобно на Първото, - обичай ближния като себе си. Кой ближен, чудиш се в простотията си, защо не - другите? щом е ближен значи има и далечен. А ти като вземеш да обслужваш ближните като себе си, ще обслужваш и Моите избрани, те ще ти кажат как, защото са настрана - аз на тях не съм казъл - ближен, а - съплеменник, така че те към теб няма да са ближни. Ти делиш с милиардите права и свободи в борбата за очеляване, която е и материала за този Свят. Харесва ли ти Света Ми?
- Тъй верно.
- Но внимавай в онази прослойка, дето си разправя че е била от Онзи, ти трябва да я убиеш. За това твое задължение съм измайсторил двете Входни точки.

муспи
29 Nov, 2020 | 04:27

Всичко започна с това, нетолерантно , преди всичко глупаво устройство на Вселената - каквото е Нагоре, такова е и Надолу. Аз приех борбата (вашия бог Йехова де - има си хас да го крия), и пуснах на терена Демокрацията. Не във Френската революция - този фарс разигран от Мене със съвсем други цели, е - хайде, мек съм - жертвоприношение, - а още при първото раздвижване по земята вложих усета за уреждане - всякакво разбойничество Освещавам, на фона на джентълменство, лукавство и опияняващо лицемерие. И всички го приумат кото свое, защото най после за всички съм създал всичко. При Мен няма тези огради между Нивата както при Оня! Там Небе от Небе е разделено така, че ако някой Ангел попадне в чуждо, независимо нагоре или надолу, губи кординация и се връща панически. Пропаста също е на етажи, - и Аз реших, не може ли това болезнено допиране на Нисшо с Висшо да взема на въоръжение, за да създам Свой Свят? Може, и ще ви кажа защо Мои псета и прасета - че нали Аз ви избрах. Многоуважаеми Ангели на Злото, Аз работя с твърд материал, който може да се види и пипне, изчисли и подреди, а не като Оня с прехвърляне на Празно в Пусто. При всеки сблъсък на по Долно с по Горно се получава сътресение, въпреки оградата, от което горните изпитват гнус, а долните гняв - и Аз се храня от техните емоции. Защото пацани, Този Мешач на празно в пусто е вложил на горните Души, и Аз

муспи
02 Nov, 2020 | 20:58

Другари, по въпроса, но най напред да ви изпея това:
Разбойници, разбойнички,
от вси страни, сплотете се.
Напред на нож другари смело,
да браним нашто то -
ИЗЗЗГОДНО дело!
Каква несправедливост другари, липса на толерантност и най вече човещина. Ние които изнесохме Прехода и трамбовахме Демокрацията, защото нейните ценности, като примерно, прословутите Свободни избори без да се броят гласове, ги усвоихме. Другари, ръка на сърце - на времето ги брояхме, за да видим процента псувни по Партията и народа, и ако преценим, да предприемем нужните мерки. Сега вече осъзнахме, че човека се ражда свободен, и сам се сеща че всичко си е както трябва да бъде, понеже си е все природно явление. Ако има нещо - хън-мън, то е надстройка, а тя без да я пипаме работи за нас - така е програмирано, защото при Демокрацияга се програмира само това дето работи природосъобразно. Друго ако се мерне не го подгонваме, то само се крие, знае си че е чуждо. И така другари, ние победихме, това за което зовяха Маркс, Ленин и Бащите на народите дойде от Противника. Но живота е жесток, и на върха на победата се забелязват и първите признаци за задаващ се нов Преход? В Кантон се подготвят пехотинци, а ресурсите са неизчерпаеми - само за нашта Българийка с точат два милиона. Те ше дойдат въоръжени и дисциплинирани, за да ядат и се радват на евтин живот! Нас и няма да ни разтрелват, а - Природно явление - по програмите?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.