Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НСИ: 60-65% от населението ще се преброи по електронен път
15 Септември 2020
Системата ще бъде отворена за електронното преброяване на 22 януари догодина, като то ще продължи до 31 януари, тя ще бъде достъпна само за български IP адреси
Очакваме около 60-65% от населението да се преброи електронно, каза пред БНР заместник-председателят на Националния статистически институт Диана Янчева.

Системата ще бъде отворена за електронното преброяване на 22 януари догодина, като то ще продължи до 31 януари. Системата ще работи денонощно и ще бъде достъпна само за български IP адреси, уточни Янчева.

Попълването на данните отнема няколко минути. Притеснения по отношение на електронната карта няма, увери тя.

Технологиите са много напреднали в сравнение с преди 10 години, когато за първи път бе използвано електронното преброяване, затова от НСИ разчитат повече хора да се включат.

Ще се броят сгради, жилища и пребиваващите в тях. Включени са и въпроси, които засягат начина на живот - например такива за енергийната ефективност и технологичните възможности на съответното домакинство. Традиционно присъстват въпросите за вероизповедание, религия, майчин език и етническа принадлежност, чийто отговор ще се дава доброволно.

Пробното преброяване премина. В момента върви обход, който попълва статистическия регистър на сградите, а въз основа на географски координати се прави райониране, допълни Диана Янчева.

Необходими са около 23 хиляди преброители, чието набиране започва от днес. Този брой е два пъти по-нисък от използваните при предходното преброяване, уточни заместник-председателят на НСИ.
Ще има и преки телефонни линии, на които всеки ще може да провери дали дадено лице е преброител.

Преброяването е задължително, напомнят от НСИ.

Новото национално преброяване ще приключи на 15 февруари 2021 година.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.