Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Български вестник в Аризона
23 Ноември 2006
Вестникът се посреща с подчентан интерес в Аризона.

Три българки издават в Аризона най-младия и най-горещ български вестник в чужбина. “Български хоризонт” е цветен илюстрован обществено-политически двуседмичник в 16 страници с 10 отпечатани досега броя. А най-горещ е защото Аризона е сред добре познатите “слънчеви пещи” по света, където лятна температура от 45 градуса е като “свежа закуска” за местните жители. Но сухият, пустинен, въздух прави жегата поносима и дори много здравословна. Финикс, шестият по големитна град в САЩ и почти на същото място по брой на българите, живеещи в него, е като магнит за милиони страдащи от артрози и други заболявания американци. Тук е и вторият, “зимен дом” на всеки от северните щати, който може да си го позволи.

Инициатор за списването на вестника е познатата от близкото минало българска състезателка по академично гребане, носителка на десетина световни и олимпийскии медали Искра Велинова, сега Балчева, която работи в престижния Фитнес, тенис и плувен клуб “Ла Камарила”. Заедно с нея е Надя Милчева, преди време журналистка от БТА, а сега сред най-успешните в САЩ българи – специалисти по недвижими имоти. Третата е Дафина Кърчева – Оррис, преподавателка по английски език в местните институти и колежи, поетеса с наскоро издадена книга.

Редакцията и предпечатната подготовка на изданието се осъществява засега и ще бъде така до укрепването на “Българаски хоризонт”, от екипа на  вестник “Старт BG”, който се издава вече шеста година в Чикаго. Това медийно сътрудничество опровергава до известна степен досегашните тенденции и създаденото мнение, че българите и българските бизнеси в САЩ имат  неподходящи и нелицеприятни отношения помежду си.

Вестникът се посреща с подчентан интерес в Аризона, един “далечен край”, до който от Чикаго се лети повече от три часа. Повече отколкото  София - Париж, до Лондон или Москва...Още и защото сънародниците ни там не са “разглезени” от всякаква българаска преса, заведения, продукти и безброй културни събития  с гости от родния край.

Интервюто на Дафни Кърчева – Оррис с посланик Елена Поптодорова, поместено едновременно във Финикс и Чикаго,  също стана тема на разговор, още повече, че там се поставят  въпроси, които живо интересуват българите в САЩ. Нещо повече – то подготви почвата за едно посещение на г-жа Поптодорова в Аризона, което надхвърля рамките на  среща между сънародници. Подготвя се уникална мащабна  публична изява на българската общност с представяне на нашата страна, история, култура. За първи път жителите и  управата на града и щата ще се срещнат официално с общността ни и с представители на нашата държавност. Това е и стъпката към позитивното излизане от анонимност на една общност. На българите в Аризона.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.