Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Те помагат в най-трудните моменти...
22 Октомври 2006
Фондация "Дива" в Пловдив подава ръка тогава, когато всички останали са се отвърнали. Но и там имат нужда от подкрепа


От 7 години в Пловдив има една организация, която предлага ръка в особено труден момент на жени и деца, пострадали от домашно насилие. Към нея пострадалите се обръщат тогава, когато всички други изходи за бягство от тормоза зад четирите стени са вече затворени. Фондация за грижи в общността "Дива" има лиценз за предоставяне на социални услуги за жени и деца от МТСП и Държавната агенция за закрила на детето. Тя е една от организациите в България, които направиха необходимо създаването на Закона за домашното насилие и показаха на практика как може да се осъществи помощта на жертвите. Само преди дни правителството обяви създаването на шелтъри / убежища/ в 8 града в страната.

В "Дива" работят психолози и психотерапевти, клинични социални работници, юристи, доброволци. Те оказват професионална помощ на жени, деца и юноши, преживели насилие и двойки или семейства, практикуващи насилие във връзката си. Те помагат и на момичета и жени, станали жертва на трафик на бели робини. По какъв точно начин действат?

Денонощно е отворена кризисната телефонна линия с номер 032/ 64 10 69. Обажданията от откриването и през 2004 са 1118. Случаите, в които претърпелите насилие трябва да търсят краен вариант и да се скрият от насилника, докато изяснят вариантите си за по-нататъшни действия, се приютяват в кризисния център за жени и деца, който работи от 2004 г.  Престоят там трае 10 дни, осигурени са безплатно подслон, храна и дрехи. През цялото време се работи със специалист, по изрично желание на майката, психотерапевти работят и с децата. 196 жени с деца са били настанени в шелтъра през последните две години.

Насилието в семействата бе факт, дълго и грижливо премълчаван с години. Едва напоследък се заговори открито за него, един от факторите това да стане и да настъпят законови промени, е дейността и на "Дива", както и на организации като "Анимус", "Надя" и др. Специалистите анализират причините за насилието зад четирите стени на дома - като правило, подобно поведение се усвоява още в детството, с една дума, насилието е "наследствено". Ако се е случило в семейството на мъжа, той продължава поведението на баща си и си служи с аргументите на силата. Ако се е случило в семейството на жената, тя инстинктивно търси партньор, повтарящ познатото и поведение, а тя влиза доброволно в ролята на жертва.

Дълъг е процесът на осъзнаването и неприемането на насилието в семейството. То не е приоритет на нито една социална група или прослойка, разпространено е както сред бедни и необразовани хора, така и сред богати и с научен ценз.  Факторите то да продължава не са един или два - премълчаването пред близките, срамът, чувството за вина. Насилието по правило е не само физическо, то има силен емоционален момент - насилникът внушава у жертвата чувството за виновност и жената дълго време наистина смята, че е дала причина за ударите. Следват грижите за децата и финансовата зависимост. Наистина дълъг път изминава всяка жена, която се реши да прекъсне омагьосания кръг на побоища, мълчание и срам.

Всъщност това, което специалистите целят с работата по време на престоя в шелтъра, е именно опитът да извадят на повърхността истинската и личност, да я накарат да осъзнае, че трябва да помисли за себе си като за отделен човек със свои чувства и разбирания, да се откъсне от илюзорното и оправдаващо насилника чувство за вина. Всичко това се случва в един особено тежък момент от живота на жената, тя трябва не само да преодолее болката от раните и психическите травми, но и да се опита да построи живота си по нов начин. Някои избират да се върнат при насилника / често пъти следва ново идване в шелтъра/, други продължават бягството далеч от него.

Специалистите на "Дива" помагат и при търсене на работа - твърде често жени в подобна ситуация са били изолирани дълги години в къщи, не им е било разрешавано да работят и те нямат и професия. Ролята на професионалиста тук е да изясни в разговори със жената какво точно би могла да работи, какви умения има или може да развие, да я придружи при кандидатстване за работа.

"Дива" оказва помощ и на жени, станали жертва на трафик. Случаите не са толкова много, но се помнят - момичета, спасени от лапите на сводници, са толкова изтощени и депримирани, че спят по три денонощия непробудно в шелтъра. В случая партньорството с полицията играе роля, обикновено по тази линия се търси помощ.

Дейността на Фондация за грижи в общността "Дива" е пилотен модел за социална услуга, която отговаря на нужда в особено тежък момент. Проблемът е, че в момента тя е под въпрос заради липса на финансови средства. Ето защо от фондацията се обръщат към всички, които не са безразлични и могат да помогнат с молба за дарение на хранителни продукти или пари за тяхното купуване, за да могат да бъдат изхранвани жените и децата, подслонени в шелтъра. Под въпрос е и наемът на сградата, където се намира Кризисният център - въпреки обещанията на община Пловдив, тя все още не е предоставила подходяща къща и организацията плаща свободен наем. За всеки, който прояви интерес, публикуваме банковите сметки на Фондация "Дива" :

Булбанк АД
4000 Пловдив ул."Иван Вазов" 4
BIC код                                 BFTBBGSF
Банкова сметка                    IBAN см в лева    BG59 BFTB 7630 1043 9887 91
Банкова сметка                    IBAN см в $         BG 47 BFTB 7630 1143 9964 92
Банкова сметка                    IBAN см в Евро    BG 08 BFTB 7630 1475 5851 95


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.